Terugkijken: Tikkende tijdbom op bodem Oosterschelde

Munitie gevonden op de bodem van de Oosterschelde

Munitie gevonden op de bodem van de Oosterschelde

Op de bodem van de Oosterschelde ligt maar liefst dertig miljoen kilo aan ongebruikte munitie uit de Tweede Wereldoorlog. Volgens een oud-medewerker van de Nederlandse explosievenopruimingsdienst gaat het om een “tikkende tijdbom”.


De munitie blijkt tussen 1945 en 1967 in het water te zijn gestort. In totaal gaat het om zo’n achthonderd vrachtwagens vol bommen en granaten. Volgens experts die maandag bij EenVandaag aan het woord kwamen wordt het gevaar op ontploffingen steeds groter.

Nationaal Park Oosterschelde is de grootste munitiedump van Nederland. In het zoute zeewater roesten volgens oud EOD-medewerker Frank Barink veel granaten door waardoor de giftige inhoud vrijkomt in de Oosterschelde. Tegenover EenVandaag zegt hij:

“Het is een tikkende bom. Munitie is aan verval onderhevig en langzaam wordt het minder stabiel, en dan komt er een moment dat het gaat werken. Dan ontploft het en komen er stoffen vrij die je niet vrij wil hebben in deze hoeveelheden.”

Bekijk de reportage van EenVandaag hieronder terug:

sitestat

- advertentie -
Momenteel wordt hard gewerkt aan een film over de legendarische Kenau Simonsdochter…
Boekenkast in het Anne Frank Huis – Foto:…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: