Terugkijken: Wim Pijbes over ‘The Monuments Men’

Wim Pijbes vertelt over de Monuments Men

Wim Pijbes vertelt over de Monuments Men

Volgende week gaat de film ‘The Monuments Men’ in première. De film van George Clooney is gebaseerd op het waargebeurde verhaal over wat wel de ‘grootste kunstroof uit de geschiedenis’ wordt genoemd.


Een ongewone groep Amerikaanse militairen – bestaande uit museumdirecteuren, curators en kunsthistorici – krijgt tijdens de Tweede Wereldoorlog de opdracht om door de nazi’s geroofde kunstwerken uit Duitsland te halen om ze terug te kunnen geven aan de rechtmatige eigenaars. De zogenaamde ‘Monuments Men’ doen er alles aan om de eeuwenoude cultuurschatten te redden.

Robert M. Edsel

De film is gebaseerd op het boek The Monuments Men: Allied Heroes, Nazi Thieves and the Greatest Treasure Hunt in History van de Amerikaanse schrijver Robert M. Edsel.

Wim Pijbes, directeur van het Rijksmuseum, was maandag te gast bij De Wereld Draait Door om te vertellen over het werk van de ‘Monuments Men’:

- advertentie -

Lees ook het achtergrondverhaal: Het werk van de ‘Monuments Men’

De onderduikers - Peter Hein
De onderduikers - Peter HeinIn 1933 werd Paul…
Mondriaan - Compositie no. 2 met blauw en…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: