Terugkijken: ‘Zwarte Piet is racisme!’

Quinsie Gario

Quinsie Gario

Over Zwarte Piet wordt ieder jaar weer druk gediscussieerd. Dus ook dit jaar weer. Maandag was kunstenaar Quinsie Gario bij Pauw & Witteman te gast om te praten over het onderwerp.


Gario vindt het prima als Sinterklaas naar Nederland komt, maar als het aan hem ligt wordt hij niet vergezeld door Zwarte Pieten. Twee jaar geleden haalde Gario het nieuws toen hij demonstreerde tijdens de intocht van de goedheiligman in Amsterdam. Hij droeg doen een t-shirt met daarop de tekst ‘Zwarte Piet is racisme’.

De activist heeft nu een bezwaar aangetekend tegen de intocht van Zwarte Pieten in Amsterdam. Over twee weken vindt een openbare hoorzitting plaats. Bij Pauw & Witteman zei de kunstenaar onder meer:

- advertentie -

“Voor mij staat Zwarte Piet voor een koloniale oprisping. Het lijkt alsof we terug willen keren naar de slavernij. Het gaat me niet om de intentie van de mensen, het gaat over de impact. Er zijn zoveel verschillende mensen die gekwetst worden.”

Bekijk het interview bij Pauw & Witteman hieronder terug. Ook te zien en horen is zanger en burgemeesterkandidaat Henk Westbroek. Die was het niet helemaal met de kunstenaar eens.

Lees ook: Wij blanken vinden een neger altijd een beetje ‘griezelig’

Anne FrankJessica Durlacher en Leon de Winter schreven…
Ian Buruma tijdens de geschiedenisnachtHistoricus Ian Buruma was…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: