Testament van Rubens’ moeder gevonden

Een amateuronderzoeker stuitte onlangs in het Rijksarchief in Gent bij toeval op het testament van Maria Pypelinckx, de moeder van de wereldberoemde schilder Peter Paul Rubens. Het testament bevat geen opzienbarende nieuwigheden, maar vormt volgens experts wel een mooie aanvulling op de familiegeschiedenis van Rubens.

Het testament werd gevonden door de 73-jarige Willy Stevens. Voor een boek over plaatselijke geschiedenis stuitte hij op een aantal nog niet geïnventariseerde stukken van een notaris uit het zestiende-eeuwse Antwerpen. Tussen deze stukken bleek een concept van een testament te zitten dat de moeder van Rubens in 1583 liet opstellen. Ze was toen ziek en liet het document opstellen voor het geval ze zou overlijden. Maria Pypelinckx bleef uiteindelijk nog tot 1608 leven.

Het testament is onder meer interessant, omdat het meer vertelt over de oudste zoon Jan Baptist over wie we weinig weten. Maria maande haar zoon aan zich verder te bekwamen in haar wolhandel ‘om heuren zone te beter couragie te geven om hem des te meer daer inne te oeffenen’.

Het testament wordt gerestaureerd en dan overgebracht naar het juiste Rijksarchief, in Antwerpen-Beveren.

- advertentie -

Boek: Rubens, een genie aan het werk

Een van de brieven (RKD)
Het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis heeft een bijzonder archief met…
Louis-Gabriel Moreau (1740-1808), Luchtballon boven Saint-Germain, ca. 1783. Gouache; 11,5 x 16, 8 cm, aangekocht bij Emanuel von Baeyer London
Teylers Museum heeft op de kunstbeurs TEFAF een afbeelding gekocht waarop een…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: