Teylers Museum ontdekt drie tekeningen Rafaël

Eén van de ontdekte tekeningen (Vliegende Putto) – Afb: Teylers Museum

Het Teylers Museum in Haarlem heeft in de eigen collectie drie tekeningen van de beroemde renaissance-kunstenaar Rafaël ontdekt. Het gaat om tekeningen die eerder toegeschreven werden aan leerlingen van de kunstenaar.

Naar aanleiding van een grote Rafaël-expositie die komend najaar in het museum te zien is, werd de collectie uitvoerig onderzocht. Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat het Teylers Museum geen negen maar twaalf tekeningen van Rafaël bezit. Drie tekeningen die eerder werden toegeschreven aan leerlingen, blijken van de meester zelf te zijn.

Het gaat om de tekeningen Portret van een jonge man (1515-17), Vliegende Putto (1518) en Jozua spreekt tot de Israëlische stamhoofden in Sichem (1516-18).

- advertentie -

Michiel Plomp, hoofdconservatorkunstverzamelingen van Teylers en samensteller van de Rafaël-expositie:

Tekeningen van Rafaël en zijn school zijn een erkend mijnenveld voor kenners op het gebied van de tekenkunst. In het geval van deze drie tekeningen zijn mijn Weense collega en ik ervan overtuigd dat het gaat om drie originele bladen van de meester. Het zijn nogal verschillende tekeningen, maar ze hebben ieder voor zich kenmerken die duidelijk de signatuur vertonen van Rafaël, hetzij in de belichting of in het verkort weergeven of in de emotie-uitbeelding.

Het Rijksmuseum en museum Boijmans Van Beuningen bezitten elk ook een tekening van Rafaël, waarmee het totale aantal Rafaëls in Nederland op veertien komt.

De drie ontdekte tekeningen zijn komend najaar te zien in de Rafaël-expositie in Haarlem. In deze tentoonstelling presenteert het museum ruim negentig tekeningen van Rafaël en zijn leerlingen en enkele schilderijen. De tekeningen zijn afkomstig uit de collecties van Teylers Museum en de Albertina in Wenen.

Rafaël (1483-1520) maakte onder meer fresco’s voor de privévertrekken van de paus, de zogenaamde ‘Stanze’. Verder is hij onder meer beroemd geworden met zijn Madonnna’s, schilderijen van Maria met het kind Jezus. Volgens het Teylers Museum onderscheiden deze Madonnna’s zich van de Madonna’s van de tijdgenoten van Rafaël onder meer door hun “serene uitstraling, hun schijnbare eenvoud en de perfectie in de weergave van dit oerbeeld in de westerse cultuur”.

Lees ook: Teylers Museum komt met Rafaël-tentoonstelling

Fabergé ei uit 1891 - cc
Het is woensdag 166 jaar geleden dat de beroemde Russische goudsmid Peter…
Afb: Musea BruggeMusea Brugge heeft onlangs een vroeg portretschilderij…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: