Teylers Museum over ‘Expeditie Mont Blanc’ van 1787

Prent van de tocht van Horace-Bénédict de Saussure

Het Teylers Museum in Haarlem staat vanaf 20 mei met een familietentoonstelling stil bij de avonturiers die de Mont Blanc ooit bedwongen. Centraal staat de beroemde reis van Horace-Bénédict de Saussure, de eerste wetenschapper die de Mont Blanc bedwong.

In de tentoonstelling Naar de top. Expeditie Mont Blanc reizen de bezoekers mee met avonturiers en nieuwsgierige wetenschappers. Te zien zijn onder meer kristallen, mineralen, prenten, rijk geïllustreerde reisverslagen, kaarten, affiches, foto’s en films.Topstuk van de tentoonstelling is een historische maquette uit 1787 waarop precies de route naar de top is uitgestippeld van de Zwitser Horace-Bénédict de Saussure, de eerste wetenschapper die de Mont Blanc bedwong. Ook het stukje steen dat deze wetenschapper in 1787 van de top afhakte is in de tentoonstelling te zien.

- advertentie -

Zowel de maquette als het stuk steen van de Mont Blanc bevinden zich al ruim twee eeuwen in de collectie van het Teylers Museum. In 1799 kocht Martinus van Marum – de eerste directeur van Teylers – de maquette. In 1802 kocht hij ook het beroemde topje. In de jaren die volgden, bouwde hij de collectie verder uit met onder meer prenten en kaarten van de beklimming en andere gesteenten. De maquette is onlangs gerestaureerd. Dit was nodig omdat door de eeuwen heen veel details onzichtbaar waren geworden.


Voorzijde van de maquette – Foto: Teylers Museum


De tentoonstelling vertelt niet alleen de verhalen van ontdekkingsreizigers, maar laat ook de geboorte zien van een nieuwe wetenschap: de geologie. De Saussure verzamelde tijdens zijn expeditie naar de top gesteenten die inzicht gaven in het ontstaan van bergketens en de ouderdom van de aarde. Met zelfontworpen instrumenten deed hij nauwkeurige hoogtemetingen. Deze apparaten zijn, samen met zijn persoonlijke uitrusting, ook te zien op de tentoonstelling.

De tentoonstelling Naar de top. Expeditie Mont Blanc loopt van 20 mei tot en met 9 september 2012

aviodrome-265
AviodromeThemapark Aviodrome in Lelystad wordt waarschijnlijk overgenomen door de…
Moord op Willem van Oranje
Zestiende-eeuws radslotpistoolMuseum Het Prinsenhof heeft onlangs een zogenaamd radslotpistool…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: