Teylers Museum voorlopig niet op Werelderfgoedlijst

Teylers Museum – Foto: CC/Edi Weissman

Het Teylers Museum in Haarlem leek goede papieren te hebben voor een plek op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De officiële adviesorganisatie van Unesco heeft nu echter gezegd dat het museum niet voldoet aan de voorwaarden voor plaatsing op de lijst. Dat meldt de NOS donderdag.

Het Teylers Museum diende begin 2010 een aanvraag in om toegelaten te worden tot de Voorlopige Lijst Werelderfgoed.


- advertentie -

Tweede Fossielenzaal Teylers Museum (1885)

Met het predicaat Werelderfgoed wil Teylers dat het ‘unieke en monumentale karakter’ van het museum wordt onderstreept. Het kabinet maakte eind 2011 bekend de gebouwen van het Teylers Museum voor te willen dragen voor een plek op de Werelderfgoedlijst. Hierna werd een Unesco-dossier samengesteld en dit werd vorig jaar overhandigd aan Unesco.

In de zomer van 2013 zou duidelijk worden of Teylers Museum daadwerkelijk een plek op de Werelderfgoedlijst zou krijgen. Icomos, de officiële adviseur van Unesco, heeft aangegeven dat Teylers Museum niet aan de criteria voldoet. Om welke criteria het daarbij precies gaat wordt in het NOS-artikel niet vermeld. Museumdirecteur Marjan Scharloo denkt dat Icomos tijdens een bezoek aan Haarlem geen goed beeld heeft gekregen van de toekomstplannen van het museum.

Het museum wil later een nieuwe poging wagen, als enkele grote restauratieprojecten zijn afgerond. Teylers laat onder meer het huis van stichter Pieters Teyler van der Hulst (1702-1778) en het laboratorium waar Nobelprijswinnaar Hendrik Lorentz (1853-1928) restaureren.

Teylers Museum

Het Teylers Museum is het oudste openbare museum in Nederland. Het werd in 1784 geopend als kennisinstituut voor eigentijdse kunst en wetenschap. Doelstelling was alle beschikbare kennis in een encyclopedisch opgezette Ovale Zaal bijeen te brengen en toegankelijk te maken, zonder dwang van Kerk of Staat.

De eerste aankoop van Teylers Museum was in 1780 een zeldzame eerste druk van de Encyclopédie van Diderot en d’Alembert. Van haar opvolger en concurrent, de Encyclopédie Methodique, bewaart Teylers Museum het meest complete exemplaar ter wereld. Deze bestaat uit 195 banden.

Gerelateerde boeken:

maritiem-museum-rotterdam
Maritiem Museum RotterdamHet Maritiem Museum in Rotterdam krijgt een…
Het koor van de Sint-Pieterskerk in ‘s-Hertogenbosch, Pieter Jansz. Saenredam, 1632 (Rijksmuseum Amsterdam)
Het Rotterdamse havengebied is vanaf 8 juni voor de vierde keer het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: