Teylers verwerft tekening Maerten van Heemskerck

De tekening van Maerten van Heemskerck (Teylers Museum)

Het Teylers Museum in Haarlem heeft onlangs een onbekende tekening van Maerten van Heemskerck (1498-1574) aangekocht. Het museum heeft dat donderdag bekendgemaakt.

Het gaat om de tekening Vier engelen met emblemen van paus Leo X. Van Heemskerck liet zich bij het maken inspireren door een werk van de zestiende-eeuwse Italiaanse schilder Giulio Romano. De Nederlander maakte de tekening tijdens zijn verblijf in Rome in 1532-36.

Maerten van Heemskerck (1498-1574) wordt gezien als een van de invloedrijkste Nederlandse kunstenaars uit de zestiende eeuw. De aangekochte tekening is bijzonder omdat er van de kunstenaar nauwelijks tekeningen bewaard zijn gebleven.

- advertentie -


De tekening toont vier engeltjes. Twee dragen de pauselijke tiara een derde houdt een lint vast en een vierde steekt zijn bovenlijf door een grote ring met een geslepen steen. Van Heemskerck heeft de engeltjes nagetekend van een wand in de Sala di Costantino, een van de zogenaamde Stanze (kamers) van Rafaël in het Vaticaans paleis. Dit vertrek werd na de dood van Rafaël in 1520 door zijn leerlingen Giulio Romano en Gianfrancesco Penni beschilderd naar tekeningen van de meester. De toenmalige paus Leo X, afkomstig uit het geslacht de’ Medici, liet het Medici-wapen en andere Medici-emblemen, waaronder de ring met geslepen steen, veelvuldig afbeelden.

Michiel Plomp, hoofdconservator van Teylers Museum:

Een tekening als deze laat op een prachtige manier de grote fascinatie van Nederlandse kunstenaars voor het werk van hun Italiaanse collega’s zien. We kijken direct mee over de schouder van Van Heemskerck terwijl hij de Italiaanse renaissancekunst als het ware opzuigt.

Hoeveel er voor de tekening is betaald is niet bekendgemaakt. Het museum kon de tekening kopen dankzij bijdragen van de Mondriaan Stichting, de Vereniging Rembrandt en een particulier, de heer M. de Clercq uit New York. De tekening is vanaf donderdag te zien in het museum. In het Teylers Museum loopt momenteel de tentoonstelling Rafaël.

Boijmans Van BeuningenMuseum Boijmans van Beuningen in Rotterdam is…
Interieur van de Sixtijnse Kapel - Foto: CC/SailkoPaus Benedictus…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: