The Washington Post verschijnt al sinds 1877

Eerste editie van The Washington Post, de december 1877

Eerste editie van The Washington Post, de december 1877

The Washington Post, een van de meest toonaangevende kranten van Amerika, wordt verkocht aan Jeff Bezos, de oprichter van Amazon. De geschiedenis van de krant gaat ver terug.

The Washington Post werd in 1877 opgericht door Stilson Hutchins (1838-1912). Deze Amerikaan had een duidelijk doel voor ogen: zijn krant moest er voor zorgen dat de standpunten van de Democratische Partij goed voor het voetlicht werden gebracht. Hutchins zelf was Democratisch afgevaardigde voor Missouri in het Huis van Afgevaardigden.


De eerste editie van The Washington Post verscheen op 6 december 1877 en drie jaar later was het de eerste krant in Washington D.C. die dagelijks werd gepubliceerd. In 1888 kocht Hutchins de enige concurrent: The Republican National. Een jaar later verkocht Hutchins zijn krant.

- advertentie -

The Washington Post March

Ter promotie van hun krant organiseerden de nieuwe eigenaren een essay-wedstrijd. Voor de prijsuitreiking vroegen ze componist John Philip Sousa een mars te componeren. Dit werd The Washington Post March (1889). Deze mars is nog altijd een van de populairste marsen in Amerika.

Een ander opvallend moment in de geschiedenis van de krant deed zich voor tijdens de Spaans-Amerikaanse Oorlog (1898). Deze oorlog, die leidde tot de onafhankelijkheid van Cuba, brak mede uit nadat een Amerikaans slagschip in de haven van Havana was geëxplodeerd. The Washington Post publiceerde een illustratie van Clifford K. Berryman. Het onderschrift bij die afbeelding – Remember the Maine – werd dé strijdkreet van Amerikanen tijdens de oorlog die volgde.

Stilson Hutchins, oprichter van The Washington Post

Stilson Hutchins, oprichter van The Washington Post

Watergate

De krant speelde een belangrijke rol bij de onthullingen rond de Watergate-affaire, die door verslaggevers Bob Woodward en Carl Bernstein in de publiciteit werd gebracht. De journalisten toonden aan dat er tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen van 1972 ongeoorloofde methodes waren gebruikt. De berichtgeving in The Washington Post leidde in 1974 tot het aftreden van de Republikeinse president Nixon.

The Washington Post wordt nu gekocht door Jeff Bezos, oprichter van onlinewinkel Amazon. Hij betaalt 250 miljoen dollar in contanten voor de krant. Wat zijn plannen met de krant zijn is nog niet helemaal duidelijk. Wel duidelijk is dat de naam van de krant niet wordt gewijzigd.

The Washington Post March – John Philip Sousa

Gerelateerde uitgaven:

"Het quade werck rond de Utrechtse Domkerk" Homoseksuele activiteiten waren levensgevaarlijk in…
Alexander de Villa Dei, Doctrinale, 1489 - Koninklijke…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: