Theater Kwast speelt Bredero’s sprookje van duizend en één nacht

Op 23 januari 2016 speelt Theater Kwast eenmalig Bredero’s briljant leuke tragikomedie Stommen Ridder in het Amsterdamse theater Perdu. Bredero is tegenwoordig vooral bekend als de koning van de kluchten, maar met zijn tragedies oogstte hij in de Gouden Eeuw vaak meer lof en waardering. Stommen Ridder was zijn laatste stuk en verscheen kort na de dood van Bredero in 1618. Deze oriëntalistische wervelwind van een tragikomedie bleef gedurende de 17e-eeuw één van zijn meest gespeelde stukken.

De ridderlijke held Palmerijn besluit na ongeluk in de liefde en de jacht het spreken te laten en steelt zo onbedoeld de harten van Aartse Diana en Aardighe, de dochter en nicht van Sultan Maulicus van Babylonië. De nobele Palmerijn moet zich vervolgens verweren tegen afgunst en aantijgingen van de edelen van de Sultan. En passant overleeft Palmerijn een leeuwenkuil en bevrijdt hij de Chinese Koningszoon Bradamant van een brandende kroon. Een perfecte mengeling tussen tragedie en komedie met epische vechtscenes en 17-eeuws theaterspektakel van de hand van de meester van het genre: Gerbrand Adriaansz. Bredero (1585-1618).

MOND OP MOND

In de serie Mond op Mond blaast Theater Kwast 17e-eeuwse theaterteksten eenmalig nieuw leven in. In één dag repeteren acteurs en musici een stuk en spelen het vervolgens dezelfde avond met tekst in de hand voor publiek. Alle groten en mindere goden uit de Gouden eeuw komen aan bod. Een unieke reeks.

Cast: Bert Apeldoorn, Imre Bésanger, Allerd van den Bremen, Marius Bruijn, Brand Coumou, Merel Hutten & Sander Mekkelholt.

- advertentie -

Reserveren via: www.theaterkwast.nl

Exact 400 jaar na ontdekking Kaap Hoorn (lezing)
Op vrijdag 29 januari organiseert het Maritiem Museum Rotterdam om 20.00 uur…
Een middag met een dubbele coming out en een helse veldtocht
Barts BoekenClub opent 2016 met oud-Kamerlid van Groen Links Tofik Dibi en…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: