Theaterstuk ANNE in première

Campagnebeeld voor de voorstelling ANNE

Campagnebeeld voor de voorstelling ANNE

Onder toeziend oog van koning Willem-Alexander is donderdagavond het theaterstuk ANNE in première gegaan. Het stuk, dat geschreven is door schrijversechtpaar Jessica Durlacher en Leon de Winter, vertelt het verhaal van onderduikster Anne Frank op een nieuwe manier.


De auteurs baseerden zich op het dagboek van Anne Frank maar ze gaan ook in op Anne Frank’s ontwikkeling als schrijfster. ANNE is geproduceerd in opdracht van het Anne Frank Fonds Basel en wordt opgevoerd in het Theater Amsterdam, dat speciaal voor de voorstelling werd gebouwd.

Behalve de koning woonde ook Buddy Elias, het laatst levende familielid van Anne Frank, de voorstelling bij. Na afloop van de première ging koning Willem-Alexander onder meer in gesprek met hem en met actrice Rosa da Silva en producent Robin de Levita.

Eind jaren vijftig werden de dagboeken van Anne Frank voor het eerst bewerkt voor toneel en film.

- advertentie -

Camouflageboekenkast

Het nieuwe stuk maakt onder meer gebruik van oude filmbeelden en verschillende kamers uit het Achterhuis zijn nagebouwd. Uiteraard is ook de draaibare camouflageboekenkast in het stuk te zien. Anders dan eerdere theaterstukken eindigt ANNE in Bergen-Belsen, het concentratiekamp waar Anne Frank en haar zus Margot in maart 1945 overleden.

Reacties

Na afloop waren er gemengde reacties. Televisiemaker Frits Barend zei na afloop tegenover de NOS dat hij “perplex” was. Vooral het einde kwam bij hem keihard binnen. Familielid Buddy Elias sprak van een “meesterlijk” stuk. NOS-verslaggever Jeroen Wielaert was over het begin niet heel positief net als theatermaker Ivo ten Hoeve die zegt dat het stuk voor de pauze maar wat “voortdobbert”.

Discussie

In de weken voorafgaand aan de première was er enige discussie over het theaterstuk. Critici gaven aan niet blij te zijn met de manier waarop het stuk gepresenteerd werd. Ronald Leopold, directeur van de Anne Frank Stichting in Amsterdam, zei bijvoorbeeld dat hij de commerciële presentatie van het toneelstuk niet passend vindt bij de geschiedenis van Anne Frank. Anderen vonden de kritiek wat vergezocht. Voormalig NIOD-medewerker David Barnouw, die eerder een boek schreef over het ´fenomeen Anne Frank´, wees er bijvoorbeeld op ook dat in het Anne Frank Huis gewoon koffie met gebak te koop is.

Er zijn plannen om het theaterstuk in de toekomst ook in het buitenland op te voeren.

Toneelvoorstelling Anne in première

Neef vol lof over toneelstuk Anne Frank

Malchow? (worlds.ru)
Malchow? (worlds.ru)Selma van Hasselt was een Jodin die…
Böhler antitankkanon (foto: www.grebbeberg.nl)
Een veteraan zei in de vijfdelige documentaireserie Die vijf dagen in mei…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: