Theaterstuk over komiek Max Tailleur

Max Tailleur

Zondag gaat in het Nederlands Komedie Theater in Amsterdam een theaterstuk over de Joods-Nederlandse humorist Max Tailleur (1909-1990) in première. Titel van het stuk luidt treffend Max Tailleur, ik lach om niet te huilen.

Max Tailleur werd op 12 juni 1909 geboren in de Amsterdamse Jodenbuurt. Hij werkte enige tijd als handelsreiziger en diamantslijper, maar vooral het amuseren van mensen trok hem echt aan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog slaagde hij er in uit te wijken naar Zwitserland.


Na de oorlog werd hij tekstschrijver. Hij schreef bijvoorbeeld grappen voor het bekende komische duo Snip en Snap. In Nederland werd Tailleur onder meer bekend met zijn zogenaamde Sam-en-Moos-moppen. Zijn doorbraak kwam in 1952 met de opening van zijn Amsterdamse cabaretclub De Doofpot. Hier vertelde hij Jiddische moppen. Van De Doofpot maakte hij een plek waar de vooroorlogse Amsterdamse gein gekoesterd werd. Begin jaren zeventig opende hij de geinlijn. Wie een grap wilde horen kon die lijn bellen.

- advertentie -

Het Nederlands Komedie Theater eert de komiek nu met een theaterstuk:

Een voorstelling over een man met de lach en de tragedie. Een leven vol hoogtepunten en diepe dalen. Want hoewel Tailleur en zijn vrouw de oorlog overleefden, verloren ze al hun familieleden. En na de oorlog verweten de overlevenden Tailleur altijd te lachen om de Joodse tragedie.

In de theatervoorstelling met acteurs Daniëlle Schel en Danny van Zuijlen worden ontroerende momenten afgewisseld met liedjes en het repertoire van Tailleur. Het stuk is geregisseerd door acteur Helmert Woudenberg.

sitestat

As Neil Armstrong uitgestrooid op zee - Foto: NASA/Bill…
[caption id="attachment_18379" align="alignleft" width="265"]Slag bij Antietam - B. McClellan, 1888In Amerika is…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: