Thee met een kaakje

Kopje theeNa de Tweede Wereldoorlog wil Amerika de West-Europese economie uit het slop halen. De minister van buitenlandse zaken van dat land – George Marshall – doet daarom een voorstel voor het zogenaamde European Recovery Program. Het plan wordt beter bekend onder de naam Marshall-plan.

Amerika krijgt van het Congres toestemming 22,4 miljard euro te verdelen onder de West-Europese landen. Nederland ‘zorgt’ er op een wel heel aparte manier voor dat het veel geld toebedeeld krijgt…

Zondag

Alle landen die voor hulp in aanmerking kwamen, krijgen bezoek van een soort examencommissie die moet bepalen hoe hoog de nood in het land is. De commissie komt op een zondag in Nederland aan en wordt, omdat het zondag is, door Willem Drees ontvangen in zijn bescheiden burgerwoning. Geen luxe ontvangst dus. De deftige heren van het European Recovery Program krijgen een karig kopje thee met een kaakje.

Of dit er iets mee te maken heeft is niet bewezen, maar feit is dat Nederland gedurende het eerste jaar van het Marshall-plan het hoogste bedrag per hoofd van de bevolking ontvangt.

- advertentie -
Presidentieel staatsieportret van Martin Van Buren.
Daguerreotype van Martin Van BurenDe achtste president van…
'Jan van Leiden'De Nederlander Jan Beukelszoon (1509-1539) is verantwoordelijk…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: