Dark
Light

Pompeii

Pompeii is een Romeinse ruïnestad in de Italiaanse provincie Napels, die in 79 na Christus werd bedolven onder een laag lava. Dit als gevolg van een uitbarsting van de vulkaan de Vesuvius. Hierdoor is de stad goed bewaard gebleven en geeft het een goed beeld van het Romeinse leven. Pompeii staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en trekt jaarlijks zo'n 2,5 miljoen bezoekers. Kijktip: Een dag in Pompeii (animatie) Gerelateerd: Romeinse Rijk Boekentip: Pompeii. Het dagelijks leven in een Romeinse stad
Fonteinkop met een afbeelding van de satyr Silenus, die op een wijnzak zit. Eerste eeuw na Christus

Dagelijkse schoonheid in Pompeï en Herculaneum

Schoonheid was voor de bewoners van Pompeï zeker niet alleen een esthetische zaak. Het was ook een morele kwestie. Plato schreef al dat het aanschouwen van schoonheid voor je welzijn even belangrijk is als gezond eten. Want kijken naar mooie dingen zorgt volgens hem voor mooie gedachten.
6 minuten leestijd
De tempel van Isis in Pompeii - Niccolini

Pompeii als lithografie

In Pompeii is het grootste deel van de stad blootgelegd in de loop van de negentiende eeuw. Er waren professionele kunsthistorici bij betrokken, maar ook tientallen arbeiders, classici, bouwkundigen en natuurlijk tekenaars, zoals de gebroeders Fausto en Felice Niccolini.
2 minuten leestijd
×