Dark
Light

Stuk van het Jaar

Stuk van het Jaar

Berichten over de 'Stuk van het Jaar'-verkiezing waarin Nederlandse archiefinstellingen op zoek gaan naar de mooiste archiefstukken. De actie maakt onderdeel uit van de Maand van de Geschiedenis.
Een vrouw in uniform (Regionaal Archief Alkmaar)

Een vrouw in uniform

Wie is ze, waarom heeft ze een militair uniform aan en waar staat ze? Op een aantal vragen die de foto oproept heeft het Regionaal Archief Alkmaar een antwoord. De foto is bijvoorbeeld omstreeks 1916 genomen door fotograaf A.J. Bonda uit Bergen (NH) in de achtertuin van zijn Eerste Bergensche Boekhandel.
1 minuut leestijd
BEDANKT-brief Theo van Gogh

BEDANKT-brief voor Theo van Gogh

Presentator en regisseur Theo van Gogh was bekend om zijn ongezouten uitspraken en als fervent voorstander van het vrije woord. Met zijn uitgesproken mening over uiteenlopende onderwerpen waaronder de islam vergaarde hij in brede kring vrienden én vijanden.
1 minuut leestijd
De Zierikzeese schutters paraat (Gemeentearchief Schouwen-Duiveland)

De Zierikzeese schutters paraat

De Schutterij in Zierikzee hield elke maandagmiddag in mei en oktober schietoefeningen in de buurt van de zeedijk, ten zuiden van de stad. We zien op de foto stoere mannen in uniform en met snor. Nieuwsgierige jongens zijn ook paraat.
3 minuten leestijd
Fragment van een oude kaart van Marokko

Brief van een christenslaaf

Jan Dekker is nog maar een jongen van 13, bijna 14, als het schip waarop hij vaart wordt gekaapt door een ‘Zaleese Roover’, een kaper uit Marokko. De bemanning wordt als slaaf opgebracht. Tijdens zijn slavernij schrijft Jan een brief naar zijn moeder.
1 minuut leestijd
NIMH, Krijgsgevangenschap en kampen, toegang 444, inventarisnummer 38

Ontvluchtingspoging met moderne snufjes

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zetten de Duitsers veel Nederlandse officieren gevangen in krijgsgevangenkampen. Om de tijd door te komen greep men onder andere naar pen en tekenpapier. Zo maakten officieren in barak 16B in Oflag 67 (Offizierslager 67) bij Neubrandenburg in 1944 gezamenlijk een jaarverslag.
1 minuut leestijd
Booswichtenbrief - Bron: Oud Archief Zutphen, inventarisnummer 795.

Booswichtenbrief, ca. 1500

De booswichtenbrief is een scheldbrief van rond het jaar 1500 waarin Henrick van Hackfort zijn mening over Arnt van Boicholt publiekelijk bekend maakt. Hij noemt hem onder andere een booswicht en een meinedige dief. Maar wat maakt zo’n ordinaire scheldbrief nou zo bijzonder?
1 minuut leestijd
Interneringskamp ‘De Vergulde Hand’

Interneringskamp ‘De Vergulde Hand’

Niets herinnert meer aan het interneringskamp ‘De Vergulde Hand’, dat van begin juli 1945 tot eind januari 1948 aan de Vlaardingse Maassluissedijk stond. Het bood in de loop van die paar jaar uiteindelijk plaats aan zeshonderd NSB’ers en andere collaborateurs.
1 minuut leestijd
Overlijdensakte van Mata Hari

Overlijdensakte van Mata Hari

Het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) nomineert het extract van de overlijdensakte van Margaretha Geertruida Zelle oftewel Mata Hari (1876-1917) als Stuk van Jaar. Mata Hari is in de Eerste Wereldoorlog wegens spionage ter dood veroordeeld. Mata Hari is wereldberoemd; honderden publicaties en tientallen films zijn aan haar gewijd. In het najaar van 1919 ontving de ambtenaar van de Leeuwarder Burgerlijke
1 minuut leestijd

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×