Dark
Light

Verzetsmuseum

Kinderen worden per schip naar Friesland gebracht, Den Haag (1944-1945)

Kinderevacuaties in de Hongerwinter

Verzetsmuseum Amsterdam bereidt een tentoonstelling voor de ongeveer 40.000 kinderen die in de Hongerwinter vanuit het stedelijke westen van het land werden geëvacueerd om te voorkomen dat ze van de honger stierven. In de tentoonstelling vertellen zeven personen die als kind ‘naar de boeren’ gingen, over hun ervaringen.
2 minuten leestijd
Een van de vier kinderen wiens verhaal in het Verzetsmuseum Junior te volgen is

Een oorlogsmuseum speciaal voor kinderen

Minister Bussemaker heeft in Amsterdam woensdag het Verzetsmuseum Junior geopend. Het is het eerste kindermuseum over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. In het museum kunnen kinderen alleen of met hun ouders kennismaken met de personages Eva, Jan, Nelly en Henk. Zij zijn de centrale vertellers in de vier hoofdthema’s van het museum: vervolging, verzet, collaboratie, en dagelijks
1 minuut leestijd
Pim Boellaard – Foto: Verzetsmuseum Amsterdam

Kampjas verzetsman Pim Boellaard naar Verzetsmuseum

Het Verzetsmuseum Amsterdam heeft onlangs de kampjas van de beroemde verzetsman Pim Boellaard gekregen. Ook kreeg het museum het deksel van een kist waarin Boellaard in concentratiekamp Dachau zijn persoonlijke bezittingen bewaarde. Op de achterzijde van het deksel tekende Boellaard een schaakbord.
1 minuut leestijd

Tentoonstelling over ex-krijgsgevangenen

In 1943 werden Nederlandse voormalige dienstplichtige militairen door de bezetter opgeroepen om terug te keren in Duitse krijgsgevangenschap. De militairen die hier gehoor aan gaven werden na de oorlog bij hun terugkeer in Nederland niet echt met open armen ontvangen. In het Verzetsmuseum in Amsterdam is vanaf 20 december een tentoonstelling te zien over deze vergeten groep.
1 minuut leestijd

Helden en schurken uit de Tweede Wereldoorlog

Het NIOD en het Verzetsmuseum Amsterdam hebben een serie bijeenkomsten georganiseerd waarin gesproken zal worden over de “actuele betekenis van helden en schurken uit de Tweede Wereldoorlog”. De bijeenkomsten zijn georganiseerd in samenwerking met NTR/VPRO en het Historisch Nieuwsblad en worden gehouden in het Verzetsmuseum aan de Plantage Kerklaan in Amsterdam.
1 minuut leestijd
×