Dark
Light

Vrije Universiteit

Vrije Universiteit in Amsterdam, enige algemene protestantse universiteit van Nederland. Opgericht in 1880 door een groep orthodox-protestante christenen onder leiding van Abraham Kuyper.
Löss in China (cc - Till Niermann)

VU-wetenschappers: moessonklimaat is 15 miljoen jaar ouder

Het zogenaamde moessonklimaat ontstond vijftien miljoen jaar eerder dan tot nu toe werd aangenomen. Dat hebben aard- en klimaatwetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam ontdekt. Ze publiceren deze week over hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.
1 minuut leestijd
Vrije Universiteit

Het vaderloze tijdperk van de Vrije Universiteit

De jaren 1970 staan nog beperkt in de belangstelling van Nederlandse wetenschappers. Historicus Duco Hellema publiceerde vorig jaar Nederland in de jaren zeventig. Afgezien van enkele specialistische studies over politiek en economie, is er verder weinig verschenen. Met name waar het de geschiedenis van de Nederlandse universiteiten betreft, is de opbrengst tot nu vrij mager.
5 minuten leestijd

Steun voor Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme

De Vrije Universiteit Amsterdam blijft het wetenschappelijk werk van het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme (HDC) steunen. Dat meldt het onderzoekscentrum deze week in een persbericht. Het HDC doet onderzoek naar het Nederlands protestantisme vanaf 1800. Het verzamelt en ontsluit archieven van protestantse personen en instellingen, die de afgelopen twee eeuwen een rol van betekenis hebben gespeeld in het
1 minuut leestijd

VU start Abraham Kuyper Center

De Vrije Universiteit Amsterdam heeft een subsidie van de Templeton World Charity Foundation gekregen voor een project van 2,4 miljoen euro. Met het geld start de Faculteit der Wijsbegeerte van de universiteit het onderzoeksproject Science beyond Scientism en het Abraham Kuyper Center for Science and Religion. Binnen het project wordt onderzocht of wetenschap de enige mogelijke manier is om kennis
1 minuut leestijd
Spotprent van socialist Albert Hahn: Abraham de Ware Jacob (1904). Bron: Wikipedia.

Abraham Kuyper en de eerste politieke partij

Politieke partijen: ze lijken er altijd te zijn geweest. Toch werd pas in 1879 de eerste echte Nederlandse politieke partij opgericht. Snel volgden er meer. ‘Abraham de Geweldige’ werd hij genoemd. De predikant Abraham Kuyper (1837-1920) was eind negentiende eeuw niet over het hoofd te zien. Hij was een invloedrijke theoloog en politicus, die onder meer een universiteit startte (de
1 minuut leestijd
Slavernij (cc - Pixabay)

VU brengt slavernijverleden Amsterdam in beeld

Dienke Hondius, docent geschiedenis van de Vrije Universiteit Amsterdam, gaat samen met haar studenten en onderzoekers van het Nationaal Archief en het Stadsarchief Amsterdam een overzicht maken van de slaveneigenaren die in Nederland woonden ten tijde van de afschaffing van de slavernij in 1863.
2 minuten leestijd
Gouden Eburonenstater, 50 v.Chr.

‘Julius Caesar roofde grote hoeveelheden goud’

Julius Caesar roofde tijdens zijn veroveringscampagnes op grote schaal goud. Dat is één van de conclusies van een team van Nederlandse en Belgische wetenschappers dat de afgelopen vier jaar onderzoek heeft gedaan naar recent gevonden Keltische goudschatten uit de Lage Landen: ruim 500 munten en verschillende gouden sieraden.
1 minuut leestijd
×