Themazondag ‘Reizen door Indië’ 21 februari 2016

Op zondag 21 februari 2016 belichten Frank Okker, Kees Ruys,Darja de Wever en Andrea Kieskamp het reizen door Nederlands-Indië door de eeuwen heen. De dag vindt van 10.00 uur tot 15.00 uur plaats in het Reünie- en congrescentrum ‘Kumpulan’ op het Landgoed Bronbeek te Arnhem.

Reizen door Indië

Nadat de weg naar Indië was gevonden duurde het nog even voordat men door Indië durfde te reizen. Indië bleef toen beperkt tot Bantam (Banten) en Batavia (Jakarta). De verhalen over krokodillen en tijgers waren niet bemoedigend de blik te verruimen. Omdat peper het belangrijk handelsproduct voor de VOC was, had de Compagnie ook belangstelling voor Banda en Sumatra. Java werd verder ontdekt. Het voormalig hoofd van de handelsvestiging in Djambi (Sumatra) Rijklof van Goens maakte in opdracht van de VOC in 1648 zijn gezantschapsreis naar het hof van Mataram op Midden-Java voor vredesbesprekingen met de vorst. Hij beschreef deze reis en de daarop volgende tochten in Javaense Reyse (1666), maar gaf daarin ook uitdrukking aan zijn bewondering voor de Indische natuur.

Met de oprichting van het Bataviaasch Genootschap der Konsten en Wetenschappen (1778) ontstond de belangstelling voor de wetenschappelijke reis door Indië. De bevindingen werden gepubliceerd in het tijdschrift Verhandelingen. Latere onderzoekers volgden zoals de ontdekkingsreiziger, kunstverzamelaar, geograaf en antropoloog Gerret P. Rouffaer (1860-1928) en Anna Weber-van Bosse (1852-1949), die met haar echtgenoot Max Weber een jaar door de archipel reisde om zeedieren en zeeplanten te verzamelen. De hedendaagse reiziger trekt er zelf op uit en reist per auto, trein, boot of vliegtuig door de Indische archipel en verbaast zich evenals zijn voorgangers in zijn boeken over wat Indië hem te bieden heeft.

Plaats en tijd

De themazondag ‘Reizen door Indië’ vindt van 11.00 uur tot 15.00 uur plaats in het Reünie- en congrescentrum ‘Kumpulan’ op het Landgoed Bronbeek, Velperweg 147, 6824MB Arnhem. De toegangsprijs voor het dagprogramma is € 27,50 (inclusief koffie of thee met spekkoek, Indisch buffet en een consumptie). Er is geen kaartverkoop ter plaatse. Inschrijven voor elk afzonderlijk programma kan uitsluitend via een inschrijfformulier, verkrijgbaar op aanvraag via Loket.KTOMM.Bronbeek@mindef.nl. Er zijn 250 plaatsen beschikbaar. Honden zijn op het Landgoed Bronbeek niet toegestaan.

- advertentie -

Deze themazondag is de derde in een reeks van vier. Het thema van de laatste zondag is ‘Vrouwen in Nederlands-Indië’ op 20 maart 2016. De themazondagen worden georganiseerd door een samenwerkingsverband van de Stichting Indisch Erfgoed, Museum Bronbeek en de Stichting Klein Bronbeek. Meer informatie op www.bronbeek.nl (Activiteiten) en op www.indischerfgoed.nl (Evenementen).

Boek: De laatste eeuw van Indie

ANNE - Foto: Roy Beusker
Producent Imagine Nation heeft donderdag bekendgemaakt dat de theatervoorstelling ANNE in april…
Freek de Jonge geeft colleges in Rijksmuseum
In het kader van zijn honorary fellowship aan de Universiteit van Amsterdam…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: