De nimf Thetis – Moeder van Apollo

De nimf (nerïde) Thetis is vooral bekend als de moeder van de held Achilles. De Olympische goden Zeus en Poseidon houden van haar, maar huwen haar snel uit aan de sterfelijke koning Peleus als ze horen dat de nimf ooit een zoon zal baren die machtiger wordt dan haar vader.

De trouwdag van Thetis en Peleus

De trouwdag van Thetis en Peleus

Thetis is diep bedroefd over de haar opgelegde sterfelijkheid en werpt de eerste zes kinderen die ze baart in de haard zodat ze omkomen. Koning Peleus weet te voorkomen dat ze hetzelfde doet bij haar zevende kind: Achilles.

Thetis houdt van haar kind, maar vreest de sterfelijkheid van de jongen en neemt hem daarom mee naar de rivier de Styx in de onderwereld, die onsterfelijkheid zou verlenen. Ze dompelt Achilles onder in het water. Alleen de hiel waaraan ze hem vasthoudt raakt het water niet. Deze hield, de spreekwoordelijke achilleshiel, is hierdoor het enige kwetsbare stuk in het lichaam van de jonge Achilles.

De nimf wordt soms verward met de titanide Tethys, met wie ze niets van doen heeft.

- advertentie -
Bladzijde uit de Ilias, rond 500De Ilias, een…
De rivier de Styx volgens Doré
De rivier scheidt in de Griekse mythologie de bovenwereld van de onderwereld.…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: