Dark
Light

10 historische Kersthits

Kerstkrakers van o.a. McCartney, Bing Crosby en Maarten Luther
5 minuten leestijd
10 historische Kersthits
10 historische Kersthits

De Kerst is weer in het land en dat betekent dat er regelmatig Kersthits op de radio te horen zijn. Historiek maakte een selectie van tien grote Kersthits uit de geschiedenis. Met artiesten als Bing Crosby, José Feliciano, Queen, Wham! en Youp van’t Hek.

De Kersthits hieronder vormen natuurlijk een subjectieve keuze van de redactie. Onze selectie is echter niet volstrekt willekeurig. We hebben vooral gekozen voor Kersthits die er in de muziekgeschiedenis uitspringen of songs waarover bijzondere historische verhalen of details te melden zijn. Veel luistergenot toegewenst.


Nummer 1 – Bing Crosby, “White Christmas” – 1942

Het nummer ‘White Christmas’ van Bing Crosby begint met de overbekende zin “I’m dreaming of a white Christmas”. Het Guinness Book of Records meldt over dit Kerstliedje dat de song met 50 miljoen verkochte exemplaren de best verkochte single aller tijden is. De song werd geschreven door de beroemde Tin Pan Alley-liedjesschrijver Irvin Berlin (1888-1989) en groeide vanaf 1942 uit tot een WO II-hit die overal ter wereld gedraaid werd.

‘White Christmas’ bevat overigens geen enkele verwijzing naar de christelijke oorsprong van het Kerstfeest en speelt daarentegen in op gevoelens van vrolijkheid, nostalgie en mystiek (een eerste couplet dat niet bij deze sentimenten aansloot werd door Berlin geschrapt). Ook komt in het liedje geen verwijzing naar de Tweede Wereldoorlog voor, de tekst gaat slechts over een witte Kerst.


Nummer 2 – Chris Rea, “Driving Home for Christmas” – 1986

Dit lied van Chris Rea is exact dertig jaar oud. Hoewel het nummer destijds de Nederlandse hitlijsten haalde, is het lied toch uitgegroeid tot een absolute kerst-klassieker. Pas in 2008 kwam Driving Home for Christmas de Single Top 100 voor het eerst binnen, met de 28ste plaats als hoogste notering.


Nummer 3 – Gruber en Mohr – “Stille Nacht” – 1818

Dit wereldberoemde Kerstlied ontstond kort na de oorlogen van Napoleon. Het lied werd gecomponeerd in de Oostenrijkse plaats Oberndorf, vlakbij Salzburg en was daar in 1818 voor het eerst te horen in de later zo genoemde ‘Stille nacht’-kapel.

De componist van de melodie was Franz Xaver Gruber (1787-1863), die het lied in 1816 had gemaakt en de ontstaansgeschiedenis van de song later zelf opschreef. De Duitse tekst van ‘Stille Nacht’ werd geschreven door Joseph Mohr (1792-1848).

Gruber componeerde het lied in opdracht van de Pruisische koning Friedrich Wilhelm IV (1795-1861), ter opluistering van de Kerstviering. ‘Stille Nacht’ groeide uit tot een van de beroemdste liederen aller tijden en werd uiteindelijk in meer dan 140 talen omgezet.


Nummer 4 – José Feliciano – “Feliz Navidad” – 1970

Zanger en songwriter José Feliciano (1945) uit Puerto Rico schreef in 1970 een evergreen met de Kerstsong ‘Feliz Navidad’. Het liedje is momenteel een van de meest gedownloade Kerstliedjes in de Verenigde Staten en Canada en werd door veel artiesten gecoverd. Onder wie Boney M., Luciano Pavarotti, Celine Dion en niemand minder dan Baywatch-charlatan David Hasselhoff.


Nummer 5 – Andy Williams, “The Most Wonderful Time Of The Year” – 1963

De Amerikaanse popzanger Andy Williams (1927-2012) nam in zijn leven maar liefst 44 albums op. In de jaren zestig was hij een bekende Amerikaanse televisiepersoonlijkheid: van 1962-1971 presenteerde hij The Andy Williams Show. Williams won verscheidene Grammy en Emmy Awards.

Omdat hij acht Kerstalbums opnam, verwierf hij de bijnaam Mr.Christmas. Een van zijn bekendste Kerstnummers is ‘The Most Wonderful Time Of The Year’, geschreven in 1963. Williams keerde in november 2007 terug in de UK Singles Chart, vanwege het gebruik van dit liedje in een reclame van Marks & Spencer, waarbij het liedje op nummer 21 kwam.


Nummer 6 – Wham!, “Last Christmas” – 1984

Elke Kerst is de song ‘Last Christmas’ van het Engelse popduo Wham! wel te horen op de radio. De song, geschreven door George Michael, is een van de bekendste moderne popliedjes die om en nabij het Kerstfeest te horen zijn. Het nummer is talloze malen gecoverd. In talloze landen is dit lied populair. De Engelse Wikipedia vermeldt dat het lied bijvoorbeeld in Duitsland het meest succesvolle Kerstsingle aller tijden is en sinds de release al 119 weken in de Duitse Single Charts heeft gestaan.


Nummer 7 – “Geen wiegje als rustplaats” (Away In A Manger) – ca.1885

Dit Kerstlied is al oud. De eerst bekende versie van dit lied komt uit 1885 en was te vinden in een Luthers tekstboek. Lang dachten muziekkenners dat de tekst door Maarten Luther zelf was geschreven. In het Lutherse liedboek luidde de titel van het lied namelijk: “Hymne over de Kerst, gecomponeerd door Maarten Luther en nog steeds door Duitse moeders gezongen voor hun kinderen.” In bepaalde zangbundels staat er nog steeds boven dit lied als titel “Kerstliedje van Maarten Luther”.


Nummer 8 – Queen, “Thank God It’s Christmas – 1984”

Het Kerstliedje ‘Thank God It’s Christmas’ – nu eens niet geschreven door Freddy Mercury, de excentrieke frontman-zanger van de band Queen, maar door gitarist Brian May en drummer Roger Taylor -, mag in dit lijstje Kerstliedjes niet ontbreken. Het nummer kwam al in 1984 uit, maar verscheen pas op album in 1999, op Queen’s Greatest Hits III.

‘Thank God It’s Christmas’ was vooral in 1984 en 1985 populair in Engeland, Ierland, Oostenrijk en Duitsland. Daarna is de song een beetje in de vergetelheid geraakt en wordt rond Kerst niet massaal gedraaid op radiostations. Althans, in Nederland niet. In 2015 was de song wel te vinden in de singlelijsten van Denemarken en polen, op respectievelijk 36 en 39.


Nummer 9 – Paul McCartney, “Once Upon A Long Ago” – 1987

Paul McCartney begon na zijn glansrijke carrière bij de Beatles een succesvolle solocarrière. In de jaren 1980 werd hij gevraagd een titelsong voor de fantasy-comedyfilm The Princess Bride (1987) te schrijven. McCartney diende twee songs in, waaronder ‘Once Upon A Long Ago’, die beide door de producer als ’te sentimenteel’ afgewezen werden. De filmproducer Rob Reiner contracteerde daarna Mark Knopfler – de Britse gitarist en frontman van Dire Straits – om de soundtrack voor de film te maken.

De song was oorspronkelijk bestemd als duet van Paul McCartney en Freddy Mercury. Beide popartiesten waren goede vrienden geworden tijdens het beroemde Live Aid-concert op 13 juli 1985, een dubbelconcert In Londen en Philadelphia bedoeld voor fondsenwerving vanwege de hongersnood in Ethiopië. Maar Freddie Mercury had het echter te druk met Queen en zegde af, waarop Paul McCartney de song solo uitbracht. Het liedje werd een Kersthit en was tot 2015 de laatste top 10-hit van McCartney in zijn geboorteland Engeland.


Nummer 10 – Youp van’t Hek, “Flappie” – 1981

Dit in Nederland wereldberoemde liedje van cabaretier Youp van’t Hek werd in 1978 geschreven – voor zijn zus die in het studentencabaret zat – en in 1981 door Philips uitgebracht. Maar het werd toen geen instant Kersthit.

Pas vanaf 2004 is ‘Flappie’ consequent terug te vinden in de Top 2000 van Radio 2. Het liedje beschrijft hoe Flappie, het konijn van Youp, op Kerstochtend 1961 vermist blijkt te zijn. Youp wil zijn troeteldiertje gaan zoeken, maar zijn moeder houdt hem aanvankelijk tegen. Uiteindelijk gaat iedereen uit het gezin op zoek. De climax van het liedje wordt bereikt als blijkt dat vader Van’t Hek tijdens het Kerstdiner het konijn opdient als hoofdgerecht. De volgende dag wordt vader vermist…

CD: Top 40 Kerst Hits


Toegift: Petit Papa Noël – Tino Rossi

Op verzoek van één van onze bezoekers. “Petit Papa Noël” (kleine Vader Kerst) werd in 1946 opgenomen door de Franse zanger Tino Rossi. Het is de bestverkochte Franse single aller tijden.

Bronnen

Websites geraadpleegd op 21 decemer 2016:
-http://charlottehansson.nl/De%20geschiedenis%20van%20Kerst%20en%20de%20ontwikkeling%20van%20het%20Kerstlied.htm
-http://www.austria.info/nl/magazine/winterse-ontmoetingen/stille-nacht-hoe-een-lied-wereldberoemd-werd
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Geen_wiegje_als_rustplaats
-https://en.wikipedia.org/wiki/Happy_Xmas_(War_Is_Over)
-https://en.wikipedia.org/wiki/Once_Upon_a_Long_Ago

Enne Koops (1978-2023) was historicus en docent geschiedenis en maatschappijleer aan het Rietschans College in Ermelo. Zijn interesse ging uit naar onderwerpen als religie- en cultuurgeschiedenis, oorlogen, migratie, en de geschiedenis van Noord-Amerika, Nederland en Duitsland. Publiceerde vele artikelen op Historiek. Zie ook: In memoriam

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 50.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×