Dark
Light

Tijdens WOII verstopte sieraden gevonden

Auteur:
1 minuut leestijd

Foto: Gemeente Amersfoort
In Amersfoort is enige tijd geleden een potje met sieraden opgedoken. De sieraden werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Joodse eigenaren verstopt. Woensdagmiddag worden ze door de burgemeester van Amersfoort overhandigd aan de 73-jarige Bert Manasse.

De ouders van Bert Manasse deden de sieraden tijdens de oorlog in een glazen potje met watten en verstopten dat potje vervolgens in de kelder van hun drogisterij in het centrum van Amersfoort. De Joodse familie woonde voor, tijdens en na de oorlog in het pand, maar kennelijk werden de sieraden nooit meer teruggevonden.

Bij archeologisch onderzoek op de locatie waar de woning stond, werd het potje onlangs ontdekt. Normaal gesproken zijn archeologische vondsten eigendom van de gemeente, maar in dit geval besloot de gemeente een uitzondering te maken. Er zitten onder meer horloges en ringen in het potje.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×