‘Den tilsandede kirke’, een begraven kerk in Denemarken

'Den tilsandede kirke' in Denemarken - Foto: CC/Zairon

‘Den tilsandede kirke’ in Denemarken – Foto: CC/Zairon

Wie Den tilsandede kirke voor het eerst ziet realiseert zich waarschijnlijk niet dat hier een kerk gaat. Alleen een deel van de kerktoren is namelijk nog te zien. Het grootste deel van de dertiende-eeuwse Deense kerk is bedekt door een dikke laag duinzand.

Den tilsandede kirke (begraven of ondergestoven kerk), oorspronkelijk Sint Laurentiuskerk, bevindt zich in de buurt van Skagen, in het uiterste noorden van Denemarken. Momenteel steekt alleen nog een deel van de toren boven de grond uit. De rest van de kerk is bedolven door het duinzand.


Bezoekers vinden rond de toren rode paaltjes die aangeven waar het schip en de sacristie van de kerk zich ongeveer bevinden. Ook het oude kerkhof is met dit soort paaltjes gemarkeerd.

Niet alleen de zee, ook duinzand neemt. De duinen in dit gebied schuiven ieder jaar maar liefst vijftien meter op naar het oosten en bedelven alles wat het tegenkomt. Het zand bereikte de Sint Laurentiuskerk in de achttiende eeuw. Het ging zo hard dat de gemeenteleden al snel letterlijk een weg naar de kerk moesten graven. In 1796 moest de kerk de deuren voorgoed sluiten.

- advertentie -

Tilsandede Kirke, Skagen

Mariabeleving in LimburgAl eeuwen roepen miljarden mensen over…
Kerkje in Beieren - Foto: stock.xchng Verschillende Europese…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: