Toch nog naar zee deze zomer

Strand bij Zandvoort – Kees Verwey, 1938 (Stichting Kees Verwey)

Het is helaas nog niet echt weer om lekker te gaan zonnebaden aan de Nederlandse kust. Wie toch naar zee wil kan een bezoek aan Museum De Hallen in Haarlem overwegen. Daar is namelijk nog tot begin september een tentoonstelling over de zee te zien.

De tentoonstelling heeft als titel Naar zee en toont de zee in de Nederlandse kunst vanaf 1850. Aan bod komen kunstenaars als Hendrik Mesdag, Isaac Israels en Bernard Blommers, vroege modernisten als Jan Sluijters en Jan Toorop, en meer recente kunstenaars als Edgar Fernhout, Co Westerik, Jan Dibbets en Rineke Dijkstra.- advertentie -

Zee met zandbank – Charley Toorop, 1916 (Particuliere verzameling)

Volgens De Hallen laten kunstenaars zich al sinds de zeventiende eeuw inspireren door onder meer zeestormen, zeeoorlogen en kusttaferelen. Museum De Hallen:

In de loop van de negentiende eeuw gingen kunstenaars steeds meer experimenteren met uiteenlopende stijlen en technieken. Behoefte aan persoonlijke expressie speelde daarbij een grote rol. Bovendien werd voor het eerst de zee op zichzelf als thema gekozen. In de daaropvolgende eeuw ontstond een veelheid aan nieuwe zeekunstwerken, waarbij vooral een zoeken naar abstrahering opvallend is, maar ook nieuwe vormen van realisme zich deden gelden.

In de overzichtstentoonstelling wordt niet alleen aandacht besteed aan de ‘schoonheid van de zee’. Het museum staat bijvoorbeeld ook stil bij de bedreigingen van het water. Naast schilderijen en werken op papier zijn er ruimtelijke werken, fotografie en filmkunst te zien. De getoonde werken zijn afkomstig uit de collecties van verschillende musea en andere openbare collecties, kunsthandels en particuliere verzamelingen.

Naar zee loopt nog tot en met 2 september 2012.

MuseumtramOok deze zomer kunnen er in Amsterdam weer nostalgische…
'De Kus' van Gustav Klimt
Het is zaterdag 150 jaar geleden dat de Oostenrijkse kunstenaar Gustav Klimt…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: