Toespraak minister Timmermans beste sinds 1945

De toespraak van Frans Timmermans over de ramp met de MH17, deze zomer gegeven voor de VN-Veiligheidsraad, is de beste Nederlandse speech sinds de Tweede Wereldoorlog. Dat is de uitslag van een verkiezing die de VARAgids organiseerde onder tientallen opiniemakers.


De rede van Timmermans krijgt de voorkeur boven de toespraak van de Amsterdamse burgemeester Job Cohen na de moord op Theo van Gogh (2004) en die van toenmalig minister-president Joop den Uyl tijdens de oliecrisis (1973) en de Lockheed-affaire (1976).

Minister Timmermans, toen nog Nederlands minister van Buitenlandse Zaken, vroeg zich in zijn speech af hoe de inzittenden van de MH17 het moment kort voor de crash hadden beleefd en werd daarbij emotioneel.

Angelsaksische toesprakencultuur

Timmermans stak zijn toespraak in het Engels af. ‘Laat het tekenend zijn voor het verschil tussen de Angelsaksische toesprakencultuur en de onze,’ schrijft de VARAgids in een begeleidend artikel. Met de ranglijst in de hand ziet het blad duidelijke overeenkomsten. ‘Samenvattend: een memorabele speech komt doorgaans van een mannelijke politicus die in moeilijke tijden een snaar weet te raken.’

- advertentie -

De VARAgids organiseerde de verkiezing naar aanleiding van het nieuwe televisieprogramma Speeches van de VPRO.

Lees ook: Op zoek naar de beste speech van Nederland

Een Duitse kunstenaar exposeert de komende maanden in een Pools museum puin…
https://www.youtube.com/watch?v=NWF2JBb1bvM De Britse supermarktketen Sainsbury's heeft een bijzondere kerstcommercial gemaakt. In de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: