Toonderjaar van start in Rotterdam

100 jaar Toonder

Ter gelegenheid van het honderdste geboortejaar van striptekenaar en schrijver Marten Toonder (1912-2005) is in Rotterdam zaterdag officieel het Toonderjaar van start gegaan.

Startschot van het Toonderjaar werd gegeven in het oude Luxor Theater met de première van de Bommelmusical De Nieuwe IJstijd. De première werd bijgewoond door koningin Beatrix.

Het verhaal Tom Poes en de nieuwe ijstijd werd door Toonder getekend en geschreven in het najaar van 1947.

- advertentie -De musical is gebaseerd op dit stripverhaal waarin een professor genaamd Sickbock een methode heeft ontdekt om de aardas te kantelen. Hierdoor wordt de Noordpool ijsvrij en smelten de poolkappen. De bewoonde wereld wordt daardoor onbewoonbaar en de onbewoonbare wereld bewoonbaar.

In Tom Poes en de nieuwe ijstijd gebuikte Marten Toonder voor het eerst de zo bekend geworden uitdrukking:

Als je begrijpt wat ik bedoel.

In 2012 wordt op verschillende manieren stilgestaan bij de honderdste geboortedag van Marten Toonder. Zo wordt er komend voorjaar bijvoorbeeld een zogenaamd Bommelweekend gehouden in kasteel Doorwerth.

Daarnaast zijn er verschillende tentoonstellingen, onder meer in het Belgisch Stripcentrum in Brussel, Nederlands Stripmuseum in Groningen en in het Letterkundig Museum in Den Haag.

Fragment uit de Bommelmusical

Still uit 'Het Gat van Nederland: De Nieuwe Rotterdammer'Tijdens…
Nieuw Land ErfgoedcentrumBij Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad is…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: