Topstuk Gemeentemuseum te zien in New York

Portret van Edith - Egon Schiele, 1915 (Gemeentemuseum).jpg

Portret van Edith – Egon Schiele, 1915 (Gemeentemuseum).jpg

Een kunstwerk uit de collectie van het Gemeentemuseum in Den Haag is een van de topstukken in de tentoonstelling ‘Egon Schiele. Portraits’ in de prestigieuze Neue Galerie in New York.

Het Gemeentemuseum leent het werk maar zelden uit omdat het het enige schilderij van de Oostenrijkse schilder Egon Schiele in Nederland is. Het bewuste kunstwerk, Portret van Edith, is al sinds 1927 eigendom van het Haagse museum.


Het is voor het eerst dat er in Amerika een tentoonstelling wordt gewijd aan de portretkunst van Egon Schiele. In de tentoonstelling zijn 125 schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken te zien. De ‘Haagse’ Edith is één van de topstukken uit de tentoonstelling. Ook siert het portret de catalogus en billboards van de tentoonstelling.

Het Gemeentemuseum over het schilderij:

- advertentie -

“Egon Schiele portretteerde zijn vrouw Edith in 1915 vlak voor hun huwelijk. Op het schilderij zien we haar in een fragiele pose, als een bijna schuchter en bedachtzaam meisje. Ze draagt een gestreepte jurk, die zij van gordijnstof speciaal voor haar bruiloft maakte.”

Enfant terrible

Egon Schiele wordt vaak het ‘enfant terrible’ van de Weense avant-garde genoemd.

“Zijn expressionistische werk – met als thema’s ontluikende seksualiteit, dood en verval – veroorzaakte een groot schandaal in het Wenen van het begin van de twintigste eeuw. Vanaf zijn huwelijk met Edith in 1915, het jaar waarin hij ook Portret van Edith schilderde, verandert zijn werk. Het verliest zijn kenmerkende grilligheid en de lijnen worden wat ronder.”

Het portret uit de collectie van het Gemeentemuseum is tot en met 19 januari 2015 te zien in New York.

Lascaux. De Sixtijnse kapel van de Prehistorie (Jubelparkmuseum)
In het Jubelparkmuseum in Brussel opent binnenkort een tentoonstelling over de monumentale…
guggenheim-new-york-560
Solomon R. Guggenheim Museum in New York - Foto:…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: