Topstukken Centre Pompidou naar Gemeentemuseum Den Haag

Centre Pompidou

Het prestigieuze Centre Pompidou in Parijs leent veertig topstukken uit aan het Gemeentemuseum Den Haag. De werken zullen vanaf half oktober in het Haagse museum te zien zijn.

Het Gemeentemuseum Den Haag wijdt komend najaar een tentoonstelling aan de relatie tussen Parijs als hoofdkwartier van de moderne kunst en Nederland. In het museum zullen onder meer meesterwerken van beroemde kunstenaars als Kandinsky, Brancusi, Picasso, Matisse, Miró, Giacometti, Léger, Braque en Delaunay tentoongesteld worden.- advertentie -

Nature Morte au violon – Georges Braque, 1911 (Centre Pompidou)

Ook verschillende Nederlandse kunstenaars maakten carrière in Parijs. Voorbeelden daarvan zijn Piet Mondriaan, Kees van Dongen, Karel Appel en Constant. De aanwezigheid van deze en andere Nederlandse kunstenaars in Parijs krijgt in de tentoonstelling speciale aandacht.

Het Gemeentemuseum:

In de eerste helft van de twintigste eeuw werd de kunst in een enorm tempo vernieuwd. Aangemoedigd door het apocalyptische karakter van de Eerste Wereldoorlog, gedreven door het idee van een betere toekomst of in reactie op de stijl van hun voorgangers, ontwikkelden de kunstenaars in Parijs nieuwe stijlen in de meest wilde en uiteenlopende kleuren en vormen. Parijs was een artistieke vrijplaats, kunstenaars ontmoetten elkaar in het café, groepeerden zich, discussieerden en beïnvloedden elkaar en bevochten hun standpunten.

De tentoonstelling, getiteld Parijs, stad van de moderne kunst zal te zien zijn van 15 oktober van dit jaar tot en met 29 januari 2012.

Ook het Fotomuseum in Den Haag wijdt vanaf half oktober een tentoonstelling aan de stad Parijs. In het museum is in dezelfde periode de historische fototentoonstelling Gare du Nord te zien.

Oostvleteren, geallieerde militaire post - Foto: Onroerend ErfgoedDe Vlaamse…
Molukse kinderen in kamp Schattenberg - Foto: Moluks Historisch…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: