Topstukken Rijksmuseum naar Turkije

Liefdesbrief, Johannes Vermeer 1669-1670 – Rijksmuseum Amsterdam

Het Rijksmuseum presenteert voor het eerst in de geschiedenis een tentoonstelling in Turkije over de Nederlandse Gouden Eeuw. De tentoonstelling is samengesteld naar aanleiding van de viering van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Turkije en Nederland.

Vanaf 21 februari zijn in het Sakip Sabanci Museum in Istanbul ruim honderd meesterwerken uit het Rijksmuseum te zien. Onder de tentoongestelde werken bevinden zich vijf schilderijen van Rembrandt.

Daarnaast zal het wereldberoemde werk De liefdesbrief van Johannes Vermeer in Turkije te zien. Dit meesterwerk werd vorig jaar ook al enige tijd geëxposeerd in de Hermitage St.-Petersburg.

- advertentie -

Verder zijn in Istanbullandschappen van Jan van Goyen, Jacob van Ruisdael en Aelbert Cuyp, stillevens van Pieter Claesz en Adriaen Coorte, genrestukken van Gerard ter Borch, Gabriël Metsu en Pieter de Hooch en boertige taferelen van Jan Steen en Adriaen van Ostade te zien.

Van Frans Hals zijn twee portretten te zien, van Gerrit Berckheyde enkele stadsgezichten en van Willem van de Velde de Oude twee penschilderijen. Het Rijksmuseum:

De tentoonstelling laat de rijkdom en veelzijdigheid van de zeventiende-eeuwse Nederlandse kunst en geschiedenis zien. Een selectie van 111 schilderijen, tekeningen, prenten en kunstnijverheidsobjecten (tapijten, aardewerk, zilver en glas) vertellen het verhaal van de macht en pracht van de jonge Republiek in de Gouden Eeuw.

Tijdens de verbouwing toont het Rijksmuseum zijn collectie aan een zo groot mogelijk publiek in binnen- en buitenland. De afgelopen jaren werd er geëxposeerd in Australië, Japan, de Verenigde Staten, China, Canada, Frankrijk, Luxemburg en Qatar. De tentoonstelling in Istanbul is voorlopig de laatste reizende tentoonstelling.

Het museumpand - Foto: CC/Marion GolsteijnHet nieuwe Filmmuseum EYE…
Ovale Zaal in het Teylers Museum - Wybrand Henriks,…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: