Dark
Light

Toren van de Winden in Athene open voor publiek

Auteur:
1 minuut leestijd
Toren van de Winden in Athene
Toren van de Winden in Athene (CC BY-SA 3.0 - Joanbanjo - wiki)

Tientallen jaren was hij afgesloten voor het publiek, maar de Toren van de Winden in Athene is binnenkort van binnen te bezichtigen. Dat maakte het Griekse ministerie van Cultuur bekend.

Toren van de Winden in Athene - cc
Toren van de Winden in Athene (CC BY-SA 3.0 – Robert Freeman)
In 2014 is begonnen met het uitgebreid schoonmaken en restaureren van de toren. Nu de werkzaamheden zijn afgerond, wil het ministerie het culturele erfgoedstuk openstellen voor het publiek. De 2000 jaar oude klok op de Romeinse agora aan de voet van de Acropolis was het grootste deel van de moderne geschiedenis van Griekenland niet toegankelijk voor bezoekers.

De achthoekige toren van Pentelisch marmer dateert uit de 1e eeuw voor Christus en werd gebouwd door sterrenkundige Andronikos Kyrrhestes. De 12 meter hoge toren – ook bekend als het Horologion van Andronikos Kyrrhestes – fungeerde destijds als zonne- en windwijzer. Tussen 1837-1845 werd het gebouw blootgelegd door de oudheidkundige dienst van Athene. Tegenwoordig is het een van de best bewaarde monumenten in de Griekse hoofdstad.

Acht windgoden

De oude Grieken konden via een waterklok (clepsydra) en zonnewijzers de tijd aflezen. Uit een groot halfrond waterreservoir aan de achterkant van de toren stroomde water dat het raderwerk van de klok aandreef. Omdat de voorkant van de toren naar het noorden is gericht, kon aan de hand van de schaduwen worden afgelezen welk deel van de dag het was. Voor de precieze tijd was op iedere zijde van de toren een zonnewijzer aangebracht.

Bovenop de toren staat een windwijzer met reliëfafbeeldingen van de acht belangrijkste Griekse windgoden: Boreas (noord), Kaki (noordoosten), Euros (oost), Apeliotes (zuidoosten), Notos (zuid), Lips (zuidwesten), Zephyros (west) en Skiron (noordwesten).

Uit beschrijvingen blijkt dat daarboven nog een marmeren kegel stond met een bronzen beeld van Triton. Hij fungeerde als een soort windvaan en wees met de staf in zijn hand naar een van de acht goden op de toren om de juiste windrichting aan te geven.

~ Natascha Neef – Parakalo

Boek: Athene – Het leven van de eerste democratie

×