Toren van de Winden in Athene open voor publiek

Tientallen jaren was hij afgesloten voor het publiek, maar de Toren van de Winden in Athene is binnenkort van binnen te bezichtigen. Dat maakte het Griekse ministerie van Cultuur bekend.

Toren van de Winden in Athene - cc

Toren van de Winden in Athene – cc

In 2014 is begonnen met het uitgebreid schoonmaken en restaureren van de toren. Nu de werkzaamheden zijn afgerond, wil het ministerie het culturele erfgoedstuk openstellen voor het publiek. De 2000 jaar oude klok op de Romeinse agora aan de voet van de Acropolis was het grootste deel van de moderne geschiedenis van Griekenland niet toegankelijk voor bezoekers.

De achthoekige toren van Pentelisch marmer dateert uit de 1e eeuw voor Christus en werd gebouwd door sterrenkundige Andronikos Kyrrhestes. De 12 meter hoge toren – ook bekend als het Horologion van Andronikos Kyrrhestes – fungeerde destijds als zonne- en windwijzer. Tussen 1837-1845 werd het gebouw blootgelegd door de oudheidkundige dienst van Athene. Tegenwoordig is het een van de best bewaarde monumenten in de Griekse hoofdstad.

Acht windgoden

De oude Grieken konden via een waterklok (clepsydra) en zonnewijzers de tijd aflezen. Uit een groot halfrond waterreservoir aan de achterkant van de toren stroomde water dat het raderwerk van de klok aandreef. Omdat de voorkant van de toren naar het noorden is gericht, kon aan de hand van de schaduwen worden afgelezen welk deel van de dag het was. Voor de precieze tijd was op iedere zijde van de toren een zonnewijzer aangebracht.

- advertentie -

Bovenop de toren staat een windwijzer met reliëfafbeeldingen van de acht belangrijkste Griekse windgoden: Boreas (noord), Kaki (noordoosten), Euros (oost), Apeliotes (zuidoosten), Notos (zuid), Lips (zuidwesten), Zephyros (west) en Skiron (noordwesten).

Uit beschrijvingen blijkt dat daarboven nog een marmeren kegel stond met een bronzen beeld van Triton. Hij fungeerde als een soort windvaan en wees met de staf in zijn hand naar een van de acht goden op de toren om de juiste windrichting aan te geven.

~ Natascha NeefParakalo

Zie ook: Griekse mythologie
Boek: Athene – Het leven van de eerste democratie

Tantalus - Gioacchino Assereto, ca. 1640s (wiki)
In de Griekse mythologie is Tantalus de zoon van Zeus en de oceanide…
Malmesbury-bijbel
In het boek De weg omhoog gaat theoloog en sociaal-wetenschapper Krijn van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: