Troonrede op Prinsjesdag

Troonrede van 1976 - Still YouTube

Troonrede van 1976 – Still YouTube

Elke derde dinsdag van september gebeurt het: Prinsjesdag! De koning of koningin leest dan de troonrede voor. Daarin noemt hij of zij de regeringsplannen voor het komende jaar. Zo staat dat in de Grondwet.


Sinds Nederland een koninkrijk is (1815), bestaan de troonredes. In de grondwet van 1848 kwam te staan dat de koning die op elke derde maandag van september zou houden. Maar dat stuitte op bezwaren. Om op maandag in Den Haag te zijn, moesten veel volksvertegenwoordigers al op zondag op weg. En dat leverde problemen op met de door de kerk verplichte zondagsrust. Dus veranderde dat negenendertig jaar later in de dinsdag. Sinds 1906 wordt de troonrede gehouden in de Ridderzaal, daarvoor gebeurde dat in de vergaderzaal van de Tweede Kamer.

Het is maar één keer in de geschiedenis voorgekomen dat de troonrede niet doorging op Prinsjesdag. Dat was in 1911, onder de regering van koningin Wilhelmina, de oma van Beatrix. Ze vond dat de Kamervoorzitter zijn werk niet goed deed en dat hij moest opstappen. Uit protest hield ze die derde dinsdag haar mond.

Misschien zou het logischer zijn als deze dag Koningin- of Koninginnedag zou heten. Dat dit niet zo is, heeft waarschijnlijk hiermee te maken dat Nederland in de achttiende eeuw nog geen koning had, maar een stadhouder, prins Willem V. Zijn verjaardag, 8 maart, werd gevierd als Prinsjesdag. In de negentiende eeuw ging die naam over naar de dag van de troonrede. En de verjaardag van de koningin werd Koninginnedag.

- advertentie -

~ Nationaal Historisch Museum

Lees ook: Gods zegen in de Troonrede
…en: Geschiedenis van Prinsjesdag

Gerelateerde uitgaven:

Opening Staten-Generaal, 1976

Troon in de Ridderzaal, gebruikt bij de Troonrede - Foto: innl.nl
Troon in de Ridderzaal, gebruikt bij de Troonrede…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: