Troonzetel koning Willem-Alexander komt uit 1901

Tijdens de inhuldiging in de Nieuwe Kerk in Amsterdam zullen koning Willem-Alexander en koningin Máxima plaatsnemen op vergulde armstoelen uit 1901. De stoelen maken deel uit van een ameublement dat koningin Wilhelmina destijds cadeau kreeg ter gelegenheid van haar huwelijk met prins Hendrik. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) heeft dat donderdag bekendgemaakt.

De meubelen staan sinds 1902 in Paleis Het Loo. De armstoel verwierf in circa 1912 de status van troonzetel toen deze onderdeel uitmaakte van het staatsieportret van koningin Wilhelmina. Voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander zijn de armstoelen opgeknapt. De oorspronkelijke geborduurde bekleding was volgens de RVD niet meer geschikt voor gebruik en is vervangen door een goudkleurige Italiaanse zijden damast. Hierop geappliqueerd is het rijkswapen afkomstig van een bestaande stof, identiek aan de bekleding van de stoelen van koningin Beatrix en prins Claus in 1980.

Tentoonstelling Paleis Het Loo

De vier vergulde ceremoniële zetels, waarop prinses Beatrix en de prinsessen Catharina-Amalia, Alexia en Ariane tijdens de inhuldigingsceremonie zullen plaatsnemen, zijn afkomstig uit het Koninklijk Paleis Amsterdam. Ze zijn bekleed met zijden chenille velours met gouddraad. De armstoelen zijn in 1808 geleverd door Joseph Cuel en staan normaal gesproken in de Troonzaal.

- advertentie -

De troonzetels van koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn van 7 mei tot en met 16 juni 2013 te bezichtigen in Paleis Het Loo. Daar zijn dan ook de inhuldigingsmantel en de regalia te zien.

Gerelateerde uitgaven:

Vooraanzicht van de schedel van T. rex 'Sue' -…
"Hear my voice, Alexander Graham Bell" In Amerika is een geluidsopname opgedoken…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: