Tropenmuseum brengt slavernijopstand 1791 in beeld

Geuzen van de Cariben - Nicola Lo Calzo (Tropenmuseum)

Geuzen van de Cariben – Nicola Lo Calzo (Tropenmuseum)

Geïnspireerd door de Franse Revolutie kwamen in 1791 slaven in Haïti in opstand tegen hun Franse overheersers. Deze belangrijke gebeurtenis maakt echter nauwelijks deel uit van de Europese geschiedenisboeken. Het Tropenmuseum wil mede daarom graag aandacht besteden aan de slavernijopstand en presenteert binnenkort de fototentoonstelling Geuzen van de Cariben.


Het museum toont zestien foto’s van fotograaf Nicola Lo Calzo over de herinneringen aan de slavernijopstand in Haïti en Guadeloupe en de manieren waarop deze herinneringen worden overgedragen. Door middel van het naspelen van historische gebeurtenissen, door wederopstanding en rituelen leeft de verbondenheid met de voorvaderen volgens het museum voort in het heden.

De zestien foto’s – aangekocht door het Tropenmuseum – gaan volgens de samenstellers van de tentoonstelling niet over de pijnlijke kanten van de slavernijgeschiedenis, maar tonen meer de kracht die hieruit is voortgekomen.

Op de foto’s is bijvoorbeeld te zien hoe een populaire jongerenbeweging de helden van de revolutie opnieuw onder de mensen laat verschijnen door het naspelen van historische gebeurtenissen. Het Tropenmuseum:

- advertentie -

“Hiermee inspireren ze kansarme jongeren met het geloof dat ook zij geschiedenis zouden kunnen maken. Andere foto’s laten vodou rituelen zien. Onder de voormalige boerenbevolking leeft de verbondenheid met hun voorvaderen uit de revolutieperiode voort in deze religie.”

Op Guadeloupe fotografeerde Nicola Lo Calzo de zogeheten ‘Mas-groepen’. ‘Gemaskerde’ groepen die sinds de jaren zeventig, als onderdeel van het carnaval, symbolen van het verzet tegen de slavernij tot leven brengen. De Mas figuren zijn gevormd naar de marrons – Afrikanen die aan de slavernij wisten te ontsnappen en buiten de koloniale maatschappij een eigen bestaan en cultuur opbouwden.

De tentoonstelling Geuzen van de Cariben is van 23 mei tot en met 20 juli 2014 te zien in de Galerie van het Tropenmuseum.

De Amerikaanse President Obama en Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum Den Haag
De Amerikaanse President Obama en Benno Tempel, directeur…
[caption id="attachment_15687" align="alignleft" width="265"] Titanic – Foto: Paramount PicturesDe tentoonstelling Titanic: The…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: