Trouw eert geëxecuteerde medewerkers

De voorpagina van Trouw

De voorpagina van Trouw

Dagblad Trouw staat zaterdag stil bij de eigen geschiedenis. Op de cover zijn portretten te zien van 23 medewerkers die precies zeventig jaar geleden door de bezetter werden gefusilleerd omdat ze de illegale verzetskrant hadden verspreid.


Dagblad Trouw werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door enkele antirevolutionairen opgericht als illegaal blad. Sommigen van hen hadden eerder deel uitgemaakt van Vrij Nederland, een andere illegale krant. Trouw werd een van de grootste ondergrondse bladen. Januari 1945 verscheen de krant in een oplage van maar liefst 350.000 exemplaren.

Het werken voor de illegale krant was zeker niet zonder gevaar. Ongeveer 130 medewerkers van Trouw kwamen tijdens de oorlog door toedoen van de Duitse bezetter om het leven.

De 23 medewerkers van de krant die zaterdag de voorpagina sieren kwamen op 9 en 10 augustus 1944 om het leven. In het achtergrondkatern van de krant wordt uitvoerig stilgestaan bij de executies van de oud-medewerkers. Volgens de krant werden Trouw-medewerkers in verhouding extra hard aangepakt omdat ze in de zomer van 1944, kort na de geallieerde landing in Normandië, het adres van SS’er Hanns Albin Rauter hadden gepubliceerd:

- advertentie -

U moet weten dat het gezin van Rauter in een zwaar bewaakt huis, Ernst Casimirlaan 23 te Arnhem, woonachtig is.”

Na de bevrijding van Nederland werd de krant voortgezet als antirevolutionair dagblad. Hoofdredacteur Sieuwert Bruins Slot steunde tot 1963 het beleid van de Anti-Revolutionaire Partij (ARP). Hierna heroriënteerde Trouw zich en werd de krant meer open en maatschappelijk geëngageerd.

Oud-premier Dirk Jan de GeerIn het mooie boek…
Polenplein in het Gelderse Driel (tracesofwar.com)
Polenplein in het Gelderse Driel (tracesofwar.com)Koning Willem-Alexander woont…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: