‘Twee gedichten van dichteres Sappho ontdekt’

Sappho-afbeelding. Romeins fresco, 45-100 n.Chr., Pompeï,

Sappho-afbeelding. Romeins fresco, 45-100 n.Chr., Pompeï,

Dirk Obbink, een papyroloog die verbonden is aan de Britse universiteit van Oxford, zegt twee tot nu toe onbekende gedichten van de oud-Griekse Sappho van Lesbos te hebben ontdekt. Dat meldt The Guardian.


Sappho wordt beschouwd als een van de grootste lyrische dichteressen. Van haar oeuvre resteert echter amper iets. Dat er nu twee werken van haar lijken te zijn ontdekt is dan ook bijzonder. Tot nu toe was er slechts één compleet gedicht van Sappho bekend. Van haar andere werk zijn slechts fragmenten overgebleven.

Lesbisch

De dichteres leefde in de zevende eeuw en werd waarschijnlijk geboren op Mytilini, de hoofdstad van het eiland Lesbos. Sappho is vooral bekend om haar gedichten over de (onbeantwoorde) liefde. Ze schreef ook over de vriendschap en liefde tussen vrouwen. Het woord lesbi, dat tegenwoordig gebruikt wordt voor vrouwen die zich seksueel tot elkaar aangetrokken voelen, vindt hierin zijn oorsprong. Lesbisch betekent letterlijk afkomstig van Lesbos.

De Amerikaanse papyroloog Dirk Obbink zegt twee onbekende gedichten van de historische dichteres te hebben gevonden in de collectie van een particuliere verzamelaar in Londen. Een van de gedichten is compleet. Sappho schrijft hierin over een reis van haar broer Charaxos. Het papyrus waarop dit gedicht is geschreven dateert uit de derde eeuw.

- advertentie -

Van het andere gedicht zijn slechts enkele fragmenten bewaard gebleven. Dit gedicht is opgedragen aan Aphrodite, de Griekse godin van de liefde. Obbink is ervan overtuigd dat het om gedichten van Sappho gaat.

Het hoofd van de kannibalenhoofdman - Foto: O’Hanlons…
[caption id="attachment_40156" align="alignleft" width="265"] BHIC zet 35.000 notariële akten onlineHet Brabants Historisch…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: