Twee Nederlanders in Brazilië

Landschap bij de rivier Senhor de Engenho, Brazilië, 1670-1680 – Frans Post (Rijksmuseum Amsterdam)

Ter gelegenheid van het Brasil Festival dat in oktober in het Concertgebouw wordt gehouden, heeft het Rijksmuseum een tentoonstelling samengesteld onder de titel Johan Maurits & Frans Post. Twee Nederlanders in Brazilië.

Johan Maurits (1604-1679), bijgenaamd de Braziliaan, kwam in 1621 in het leger van prins Maurits. Vooral onder Frederik Hendrik maakte hij naam als officier en in 1636 werd hij door het bestuur van de West-Indische Compagnie (WIC) benoemd tot kapitein in Brazilië. Hij nam het daar op tegen de Portugezen en stichtte Mauritsstad, waar hij een groot paleis liet bouwen.- advertentie -

Paleis Vrijburg, Mauritsstad, Brazilië, 1642-1679. Zijdepapier perkament (Rijksmuseum Amsterdam)

In zijn gevolg reisde de kunstenaar Frans Post mee. Deze legde de militaire veroveringen van Johan Maurits vast, evenals de exotische flora en fauna. Zijn tekeningen vormden de basis voor een wetenschappelijke boek dat Casper Barlaeus in opdracht van Johan Maurits maakte en nog altijd gezien wordt als een van de belangrijkste boeken over Brazilië.

Het Rijksmuseum heeft voor de tentoonstelling Johan Maurits & Frans Post. Twee Nederlanders in Brazilië achttien schilderijen en prenten van Post en enkele tijdgenoten samengebracht.

Daarnaast wordt ook een perkamenten voorstelling van het Braziliaanse paleis van Johan Maurits. De tentoonstelling loopt van 20 september tot en met 21 november 2011.

Detail van het magistraatsportret uit 1618Een wandvullende magistraatsportret uit…
Afb: Rijksmuseum AmsterdamMet behulp van een nieuwe onderzoeksmethode is…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: