Twee ton subsidie voor Teylers Museum

Ovale Zaal in het Teylers Museum – Wybrand Henriks, 1759-1831

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) verstrekt het Teylers Museum twee ton subsidie. Vrijdag ondertekenden de twee instellingen in Haarlem een samenwerkingsovereenkomst.

Het museum is genomineerd voor de Werelderfgoedlijst van Unesco. Komende zomer maakt de VN-organisatie bekend of het museum een plek krijgt op de lijst. De subsidie van de RCE wordt verstrekt omdat het museum is genomineerd voor de werelderfgoedlijst.


Teylers Museum kan voortaan ook gebruikmaken van de expertise bij de RCE op het gebied van beheer, behoud en ontwikkeling van werelderfgoed.

- advertentie -

Met behulp van de subsidie wil Teylers de combinatie van historische gebouwen, historische collectie én historisch gedachtegoed voor de bezoekers weer tot leven brengen. Daarom wordt het oorspronkelijke woonhuis en het laboratorium van Teylers gerestaureerd en opengesteld voor publiek.

Teylers Museum

Het Teylers Museum is het oudste openbare museum in Nederland. Het werd in 1784 geopend als kennisinstituut voor eigentijdse kunst en wetenschap. Doelstelling was alle beschikbare kennis in een encyclopedisch opgezette Ovale Zaal bijeen te brengen en toegankelijk te maken, zonder dwang van Kerk of Staat.

De eerste aankoop van Teylers Museum was in 1780 een zeldzame eerste druk van de Encyclopédie van Diderot en d’Alembert. Van haar opvolger en concurrent, de Encyclopédie Methodique, bewaart Teylers Museum het meest complete exemplaar ter wereld. Deze bestaat uit 195 banden.

rijksmuseum-heineken
Museumdirecteur Wim Pijbes en René Hooft Graafland van HeinekenHet…
diana-en-haar-nimfen-vermeer
Diana en haar Nimfen - Johannes VermeerVijf topstukken uit…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: