Tweede editie ‘Je beste vondst’ van start

Je Beste Vondst

Je Beste Vondst

De komende drie maanden kan het Nederlandse publiek op de website www.jebestevondst.nl stemmen op de mooiste historische ontdekkingen van Nederlandse vrijetijdshistorici.


Net als een jaar geleden gaat de Koninklijke Bibliotheek op zoek naar de beste historische vondst van het jaar. Met Je Beste Vondst wil de nationale bibliotheek van Nederland bekendheid geven aan onderzoek dat door een grote groep vrijetijdshistorici uitgevoerd wordt en het gebruik van de eigen online dienst Delpher promoten.

Voor deze editie van de wedstrijd ontving de KB tientallen inzendingen. Hieruit werden de acht meest aansprekende vondsten geselecteerd door een vakjury bestaande uit Yuri Visser (oprichter van Historiek.net), Martine Gosselink (hoofd Geschiedenis bij het Rijksmuseum) en Huibert Crijns (collectiespecialist bij de KB). Een van deze acht vondsten wordt uitgeroepen tot de “Beste vondst van 2014”. De KB beloont de inzender met een exemplaar van de Atlas de Wit, een facsimile van de zeventiende-eeuwse stedenatlas.

De acht vondsten in alfabetische volgorde:

  • Blik met brieven uit de Tweede Wereldoorlog – Erik Dijkstra
  • Correspondentie tussen luchtvaartpioniers – Andries van Beek
  • Een olifant in 17e-eeuws Groningen – Nienke Smit
  • Franse uitgave van een entomoloog – Kees Beaart
  • Journaal van een geheime missie – Hans Walraven
  • Ramp van het VOC-schip de Batavia – Gebroeders Mulder
  • Schipbreuken in de 18e eeuw – Arthur Scheijde
  • Spaans toneel in historisch Amsterdam – Leonor Álvarez Francés

Op de website www.jebestevondst.nl kan op de verschillende vondsten gestemd worden. In filmpjes vertellen de inzenders over hun vondst.

- advertentie -

Promotievideo voor ‘Je Beste Vondst’:

Slot Loevestein - Foto: CC/NielsSlot Loevestein heeft een…
Jaarringen van een boom
De levensverwachting in Nederland steeg van 35 naar…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: