Tweedelige documentaire over Bersiap-periode

Archief van Tranen

Omroep Max heeft onlangs de tweedelige documentaireserie Archief van Tranen uitgezonden. In deze serie staat de Bersiap-periode in voormalig Nederlands-Indië centraal.

Na de capitulatie van Japan brak op Java en Sumatra de gewelddadige en chaotische Bersiapperiode aan.


Ongeveer tienduizend nationalistische jongeren, de zogenaamde pemuda’s, gingen onder het mom van revolutie een gewelddadige strijd aan met Nederlanders, Indo-Europeanen, de voormalige Japanse bezetter, Britse soldaten en de eigen, in hun ogen feodale, bestuurders.

Gedurende de Bersiap-periode werden 3500 Nederlanders en Indo-Europeanen vermoord en later geïdentificeerd. Naar schatting 16.000 werden ontvoerd en keerden nooit terug. Aan Indonesische zijde vielen tienduizenden doden, aan Japanse circa 1000 en aan Britse 660.

- advertentie -

De tweedelige documentaire van omroep Max is ontwikkeld door Pia Media en besteedt aandacht aan de Bersiap-periode. Bekijk de twee delen hieronder.

Deel I – Bevrijding zonder vrede

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Deel II – De onschuld vermoord

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Lees ook: Overleven zonder je hoofd en hart te verliezen

tropenmuseum-albums-indie
Still VimeoIn het depot van het Tropenmuseum liggen 335…
Markante MonumentenIn aanloop naar de Open Monumentendag 2012 zond…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: