Tweeduizend jaar oude oogzalf gevonden in scheepswrak

Foto: stock.xhng

In een tweeduizend jaar oud scheepswrak voor de kust van Toscane hebben archeologen een zalfje gevonden. Onderzoekers denken dat het om een geneesmiddel voor de ogen gaat.

Het zalfje werd gevonden in de resten van de Relitto del Pozzino, een scheepswrak dat voor de Toscaanse kust ligt. Dit wrak werd in 1974 ontdekt en sinds die tijd zijn er al veel spullen uit het wrak boven water gehaald.


Nu is er dus een klein potje gevonden met daarin een beetje zalf. In dit zalfje zijn onder meer sporen van zink, zetmeel, hars en plantenresten aangetroffen en de onderzoekers gaan er daarom van uit dat het om een medicijn voor de ogen gaat.

- advertentie -

Vermoed wordt dat de zalf destijds op de oogleden werd aangebracht. De wetenschappers hebben hun onderzoeksresultaten gepubliceerd in een publicatie van de Amerikaanse Academie van Wetenschappen PNAS.

In het wrak van de Relitto del Pozzino zijn eerder ook al verschillende pillen gevonden. Deze geneesmiddelen bevatten onder meer sporen sporen van wortel, peterselie, alfalfa en selderij.

'Jorge Zorreguieta voorlopig niet vervolgd'Jorge Zorreguieta wordt in Argentinië…
michiel-de-ruyter-graf-nieuwe-kerk
Graf van Michiel de Ruyter in de Nieuwe Kerk…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: