Tyrannosaurus rex komt naar Nederland

Voor het eerst in de geschiedenis komt er een vrijwel compleet skelet van een Tyrannosaurus rex naar Nederland. Naturalis in Leiden is erin geslaagd vijf miljoen bij elkaar te krijgen voor de aankoop van het skelet van de legendarische dinosaurus.


Medewerkers van Naturalis ontdekten het skelet van de tyrannosaurus rex september vorig jaar in de Amerikaanse staat Montana. Het fossiel bleek één van de meest complete skeletten van T. rex ooit gevonden en bovendien in zeldzaam goede staat bewaard gebleven. Met een lengte van twaalf meter, is het ook één van de grootste ooit gevonden.

Eigendom van het skelet werd Naturalis met de vondst niet. Het fossiel werd automatisch eigendom van de landeigenaar. Naturalis kreeg door de vondst wel het recht van eerste koop. Om het bedrag voor de aankoop bij elkaar te krijgen, startte Naturalis een inzamelingsactie. De benodigde vijf miljoen euro is inmiddels binnen.

Scheenbeen van de sauriër (Naturalis)

Scheenbeen van de sauriër (Naturalis)

Volgens directeur Edwin van Huis is het ongelooflijk dat het “sterkste, meest meedogenloze roofdier dat ooit op aarde rondliep”, naar Nederland komt.

- advertentie -

“Wij zijn de enige buiten Noord-Amerika die deze legendarische dinosaurus onderdak bieden. Wim Pijbes, directeur van het Rijksmuseum doopte haar zelfs ‘de Nachtwacht van de Natuurhistorie’.”

De komende tijd worden de botten in het Black Hills Institute in de Verenigde Staten verder geprepareerd, verstevigd en in een metalen frame gemonteerd. Halverwege 2016 is het skelet van T. rex gereed voor tentoonstelling. Dan is zij te bewonderen in het Pesthuis, het huidige entreegebouw van Naturalis.

Vanaf 2018 krijgt ze een ereplaats in het nieuw te bouwen museum.

‘Pierre Gole kabinet’ (SMA)
Stedelijk Museum Alkmaar heeft heeft donderdag een bijzondere schenking onthuld: een kunstkabinet…
Kloostercomplex Sankt Ludwig (cc - Bert Kaufmann)
Het monumentale kloostercomplex Sankt Ludwig in Vlodrop mag worden gesloopt. De voorzieningenrechter…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: