Uitbreiding A15 bedreigt oud kasteel

Huis Rijswijk op een pentekening van Jan de Beijer

Huis Rijswijk op een pentekening van Jan de Beijer

Huis Rijswijk, een voormalige havezate in het Gelderse dorp Groessen, dreigt volgens Erfgoedvereniging Heemschut te worden gesloopt om plaats te maken voor de nieuwe A15 naar Zevenaar.

Eerder dit jaar keurde de regering een plan om de A15 van Ressen door te trekken naar Zevenaar goed. Huis Rijswijk, waarvan de geschiedenis tot de veertiende eeuw teruggaat, staat op die route en moet daarom mogelijk gesloopt of verplaatst worden.


Tegenover Omroep Gelderland laten de eigenaren van het kasteeltje weten zich niet door Rijkswaterstaat onder druk gezet voelen om het kasteel te verkopen, maar dat hen eigenlijk weinig keus wordt gelaten. Volgens Rijkswaterstaat staat nog helemaal niet vast wat er met Huis Rijswijk moet gebeuren. Hierover zou pas volgend jaar meer duidelijk worden.

Huis Rijswijk wordt al genoemd in een brief uit het begin van de veertiende eeuw. De oudste delen van het versterkte huis dateren uit de zestiende eeuw.

- advertentie -

Lees ook: Kastelen in Gelderland

Gerelateerde boeken:

Rijksmuseum TwentheRijksmuseum Twenthe in Enschede vreesde lange tijd…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: