Uitvinder eerste laptop overleden

GRiD Compass 1100 – Foto: CC/propia

Bill Moggridge, de man die in 1979 de eerste laptop ontwikkelde, is zaterdag in zijn woonplaats San Francisco op 69-jarige leeftijd overleden.

De Amerikaan maakte in 1979 de zogenaamde GRiD Compass, de eerste draagbare computer waarbij het scherm aan het toetsenbord was vastgemaakt. De computer, die in de beginjaren onder meer gebruikt werd door ruimtevaartorganisatie NASA, ging de geschiedenisboeken in als de eerste laptop.


- advertentie -

Osborne 1 – Foto: CC/Bilby

In 1982 werden de eerste exemplaren van de GRiD Compass 1100 verkocht.

De eerste portable computer die een commercieel succes werd, was de Osborne 1. Deze draagbare minicomputer woog maar liefst tien kilo en voor een nieuw exemplaar moest 1795 dollar neergelegd worden. Deze computer was ontworpen door Adam Osborne en had een geheugen van slechts 64kB.

De GRiD Compass van Bill Moggridge werd vooral gebruikt door overheidsinstellingen. In vergelijking met de Osborne 1 was deze computer ook nog een stuk duurder. Voor een nieuw exemplaar moest ruim 8000 dollar betaald worden. Voor de NASA was de GRiD Compass onder meer interessant omdat hij erg robuust was, vrij weinig woog (5 kilo) en relatief veel geheugen (265kB) had.

Open MonumentendagDe zesentwintigste editie van de Open Monumentendagen heeft…
De Hilversumpot tijdens de opgraving - Foto: ADC ArcheoProjecten,…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: