Melitta Bentz (1873-1950) – Uitvinder van het koffiefilter

Melitta Bentz

Melitta Bentz

Duitse huisvrouw die aan het begin van de twintigste eeuw het koffiefilter uitvond.

Melitta Bentz ergerde zich aan het koffiedik dat in haar koffie zat en bedacht dat er een manier moest zijn waarmee voorkomen werd dat dit koffiedik in haar kop koffie terechtkwam. Ze meende dat de koffie gefilterd moest worden en gebruikte hiervoor vloeipapier uit een schoolschrift van haar zoon. Vervolgens legde ze gemalen koffie op dit vloeipapier en overgoot ze het met heet water.

Als Melitta Bentz haar uitvinding tijdens een koffiekrans aan haar vriendinnen toont wordt er enthousiast gereageerd en bedenkt de Duitse dat ze er patent op moet aanvragen. Dit patent ontvangt ze op 20 juni 1908.

Melitta-koffiefilter

Melitta-koffiefilter

Bentz besluit nu samen met haar man Hugo een bedrijf op te zetten voor de verkoop van koffiefilters. Ze gaan op zoek naar beter papier voor het filter en benaderen een tinsmid voor de ontwikkeling van een filterapparaat waarin het koffiefilter kan worden geplaatst. Op 15 december 1908 richt het echtpaar Bentz het bedrijf “Firma M. Bentz” op. Het startkapitaal waarmee ze dat doen is erg klein, slechts 73 pfennig. Het bedrijf loopt echter goed. Tijdens een handelsbeurs in 1908 verkoopt het echtpaar 1200 koffiefilters.

- advertentie -

Het bedrijf groeit hierna snel door. In 1915 werken er 15 mensen voor het bedrijf en hebben ze een pand van 200 vierkante meter groot. In 1920 blijkt dat pand echter al te klein en betrekken ze een pand van 800 vierkante meter.

De firma bestaat nog steeds en wordt ook nog altijd geleid door familie van Melitta Bentz.

Duitstalige reclame voor het Melitta-koffiefilter (1989)

Emoticons
Scott FahlmanAmerikaanse computerwetenschapper die als eerste gebruik maakte van…
Ritssluiting van Whitcomb Judson
De Amerikaan Whitcomb Judson is de uitvinder van de eerste ritssluiting, toen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: