Hubert Booth (1871-1955) – Uitvinder van de stofzuiger

De man die de stofzuiger uitvond is de Engelse weg- en waterbouwkundige Hubert Booth. Hij deed zijn uitvinding in 1900. Volgens de overlevering vond hij het vreemd dat arbeiders met samengeperste lucht vuil van een treinwagon spoten, terwijl het stof daarna gewoon weer naar beneden kwam. Volgens Booth was het veel handiger om het stof op te zuigen en daarna in een zak op te vangen.

Hubert Booth

Hubert Booth

Hij ontwerpt daarom een apparaat met benzinemotor dat het vuil opzuigt door een filter. Erg handzaam was het apparaat echter nog niet. De stofzuiger was een kolossaal voertuig (zie afbeelding onder). Zijn landgenoten James M. Spangler en W. H. Hoover werken de uitvinding verder uit. In 1907 brengen ze de eerste stofzuiger op de markt. Het apparaat weegt dan 20 kilo.

Erg populair is de stofzuiger in het begin niet. Hoover zorgt daarom dat er demonstraties aan huis gegeven worden. Dit blijkt te werken. Een nieuw fenomeen is geboren: de stofzuigerverkoper aan huis.

Stofzuiger van Hubert Booth. Handzaam is anders.

Stofzuiger van Hubert Booth. Handzaam is anders.

- advertentie -
Bartolomeo CristoforiWeinigen kennen zijn naam, velen kennen zijn…
Prototype van Engelbart's computermuis (SRI International - cc)
De muis, die voor computers wel te verstaan, werd rond 1963 uitgevonden…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: