Unesco: bescherm Egyptisch cultureel erfgoed

Egyptisch Museum in Caïro – Foto: CC/Daniel Mayer

Unesco, de VN-organisatie voor cultuur, onderwijs en wetenschap, roept alle partijen in Egypte op de kunstschatten van het land in bescherming te nemen. Enkele dagen geleden werd het beroemde Egyptische museum in de hoofdstad Caïro bezocht door plunderaars. Twee duizenden jaren oude mummies werden beschadigd.

De oproep werd dinsdag gedaan door Unesco-directeur Irina Bokova. In een verklaring beklemtoont Bokova dat de cultuurschatten van onschatbare waarde zijn, voor zowel Egypte zelf als voor de wereld.Dat veel Egyptenaren grote waarde hechten aan de 120.000 stukken van het Egyptisch Museum in Caïro bleek afgelopen weekend. Nadat het museum door plunderaars was bezocht vormden Egyptenaren een menselijk schild om andere plunderaars de toegang tot de cultuurschatten te beletten.

Bokova roept de verschillende partijen op ook het cultureel erfgoed in plaatsen als Luxor, Memphis en Alexandrië in bescherming te nemen. In verband met het gevaar voor plundering zijn de piramides in Egypte al enkele dagen niet meer toegankelijk voor het publiek.

jan-steen-soo-voer-gesongen-gr
Jan Steen, Mozes en de kroon van de farao,…
[caption id="attachment_10210" align="alignleft" width="265"]Sarcofaag van Tuya in het Egyptisch Museum in CaïroVolgens…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: