Uniek portret Wilhelmina teruggevonden

De voorstudie van het portret van koningin Wilhelmina - Willem Hofker (Teylers Musem)

De voorstudie van het portret van koningin Wilhelmina – Willem Hofker (Teylers Musem)

Onlangs is een voorstudie teruggevonden van een portret dat Willem Hofker (1902-1981) maakte van koningin Wilhelmina. De vondst is bijzonder omdat het originele schilderij tijdens de oorlog in Nederlands-Indië in het openbaar werd verbrand.

De tekening is vanaf zaterdag te zien in Teylers Prentenkabinet op de tentoonstelling over Willem Hofker die daar dan opent.

Willem Gerard Hofker, die in kringen van schilders als Willem Witsen, Isaac Israels en George Hendrik Breitner opgroeide, is vooral bekend van zijn Indische oeuvre. Zijn schilderijen, tekeningen en etsen zijn met name in Nederland en Indonesië geliefd. Naast zijn beroemde portretten van Balinese mensen, schilderde hij landschappen, naakten, stillevens en staatsieportretten.

In 2000 schonk Maria Hofker-Rueter, de vrouw van de kunstenaar, een groot aantal werken van Willem Hofker, haarzelf en enkele tijdgenoten aan Teylers Museum. De mooiste en meest bijzondere schilderijen en tekeningen uit Teylers collectie zijn vanaf zaterdag te zien in het Teylers Prentenkabinet. Het portret van Wilhelmina, dat in particulier bezit is, krijgt een ereplek op de tentoonstelling.

- advertentie -

Tegelijk met de tentoonstelling verschijnt een uitgebreide monografie over de kunstenaar.

Mammoet in Naturalis in Leiden - Foto: NaturalisZes…
Wim Pijbes op de cover van ElsevierWim Pijbes,…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: