Universiteiten en uitgeverij Elsevier in de clinch

De vereniging van Nederlandse universiteiten (VSNU) ligt in de clinch met uitgeverij Elsevier. De universiteiten willen graag afspraken maken met de uitgever die uiteindelijk leiden naar het gratis online toegankelijk maken van wetenschappelijke publicaties. De uitgever lijkt dit echter niet erg te zien zitten.


De overheid liet vorig jaar bij monde van staatssecretaris Sander Dekker weten, dat binnen tien jaar alle wetenschappelijke publicaties gratis online beschikbaar moeten zijn. De VSNU moet hierover afspraken maken met wetenschappelijke uitgevers.

Elsevier is de grootste wetenschappelijke uitgever in Nederland. Het geeft onder meer prestigieuze titels als Cell en The Lancet uit. De onderhandelingen met de uitgever verlopen volgens VSNU erg stroef. Er zou zelfs een patstelling zijn ontstaan:

“Elsevier is afgelopen week met een voorstel gekomen waarin op geen enkele manier wordt ingegaan op deze noodzakelijke verandering.”

De onderhandelingen draaien vooral om de verlenging van abonnementen op wetenschappelijke tijdschriften. Het gaat daarbij om zogenaamde big deals voor alle universiteiten. De VSNU:

- advertentie -

“Universiteiten willen de afspraken over de abonnementen alleen verlengen onder voorwaarde dat uitgevers bereid zijn stappen te zetten om open access dichterbij te brengen. Verschillende uitgevers zijn terughoudend, omdat het verdienmodel dan ingrijpend wijzigt. Toch blijkt uit onderhandelingen met andere uitgevers dan Elsevier dat er wél stappen naar open access worden gezet.”

Mochten VSNU en Elsevier niet in staat blijken een big deal te sluiten, dan kunnen wetenschappers artikelen vanaf 1 januari niet meer online lezen. Oude publicaties blijven wel toegankelijk.

De Nederlandse universiteiten zijn net als de Nederlandse overheid voorstander van vrij toegankelijke wetenschappelijke publicaties.

Pompeii - cc
Vijftig jaar nadat een Canadese vrouw een dakpan uit de Romeinse ruïnestad…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: