Utrecht in 3D met oude stereofoto’s

Afb: Utrechts Archief

Bij het Utrechts Archief is sinds vrijdag een 3D-tentoonstelling te zien. Het archief toont een bijzondere collectie zogenaamde stereofoto’s uit de negentiende en twintigste eeuw.

Deze week ging in Nederland de eerste 3D-film in première: Nova Zembla van regisseur Reinout Oerlemans. Wie denkt dat 3D helemaal nieuw is, heeft het echter mis. Het Utrechts Archief beschikt bijvoorbeeld over honderdvijftig jaar oude stereofoto’s waarmee men als het ware in 3D door het Utrecht van de negentiende eeuw kan wandelen.Stereofoto’s zijn foto’s waarbij twee beelden vanuit een ander perspectief zijn genomen. Als met een speciale stereokijker naar zulke foto’s gekeken wordt, is het net alsof er diepte in de foto’s zit. Deze vorm van fotografie werd in negentiende eeuw uitgevonden.

- advertentie -

Het Utrechts Archief bezit een collectie van deze stereobeelden en toont deze in de gratis tentoonstelling Utrecht 3D. Bezoekers kunnen zelf door stereokijkers komen kijken en zo kennismaken met twee families uit Utrecht; de familie Van Rheden uit 1865 en de familie Hauer uit 1905. Het Utrechts Archief:

Via hun familiealbums krijgt u een bijna tastbare kijk in het dagelijks leven van de negentiende en twintigste eeuw. U ziet de mensen, parken, pleinen en grachten in Utrecht zoals ze er toen uitzagen.

De tentoonstelling loopt tot en met 6 augustus 2012.

Scheepvaartmuseum Amsterdam - Foto: CC/Ricardo LiberatoSinds het Scheepvaartmuseum in…
Afb: Teylers MusemHet Teylers Museum in Haarlem komt eind…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: