UvA staat stil bij 380ste Dies Natalis

Athenaeum Illustre

De Universiteit van Amsterdam (UvA) staat aankomende vrijdag stil bij haar 380ste geboortedag.

Tijdens de zogenaamde Dies Natalis zal rector magnificus Dymph van den Boom in een toespraak een en ander zeggen over de profilering van de Nederlandse universiteiten, de rol van de overheid daarbij en over het profiel van de UvA. Vervolgens houdt filosoof Daniel Dennett de zogenaamde Diesrede. Titel van de rede luidt Curiosity. De UvA over deze lezing:

Onze huidige kennisis gestoeld op de onuitputtelijke nieuwsgierigheid die onze voorouders aan de dag legden. Dennett verkent het schemergebied tussen nieuwsgierigheid en exploratie. Mensen zijn nieuwsgierig. Evolutie is een exploratief proces, maar de term exploratie heeft ook een sterk mentalistische connotatie. Alhoewel de menselijke soort kampioen is als het om nieuwsgierigheid gaat, wijst Dennett ook op de oude stelregel ‘Curiosity killed… the cat’.

Tijdens de Dies Natalis ontvangen technologisch innovator Martin van den Brink, macro-econoom Willem Buiter, filosoof Dennett en theoretisch fysicus Peter Zoller het eredoctoraat van de UvA.

- advertentie -

De middag eindigt met de uitreiking van de prijs UvA-docent van het jaar 2011.

Athenaeum Illustre

De UvA is voortgekomen uit het Athenaeum Illustre. Deze instelling ontstond in 1632 in Amsterdam nadat twee internationaal bekende wetenschappers – Caspar Barlaeus en Gerardus Vossius – er inaugurele redes hadden gehouden. Het Athenaeum Illustre was niet echt een universiteit, maar meer een school voor hoger onderwijs waar jongeren een begin konden maken met een academische studie.

Openbaarheidsdag 2012Er zijn dinsdag weer een groot aantal archiefstukken…
Nieuw Land ErfgoedcentrumMetamorfoze, het het Nationaal Programma voor het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: