V1-raket gevonden op Brabantse akker

V1-raket

V1-raket

Op een akker in het Brabantse Kruisland is een deel van een V1-raket uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De gemeente Steenbergen heeft dat bekendgemaakt.


Het explosief bevat duizend kilo springstof en heeft de grootte van een fors uitgevallen regenton van anderhalve meter lang. De locatie rondom de vondst van het explosief is afgezet en wordt door de politie bewaakt. Volgens de gemeente is het explosief stabiel en is er geen gevaar voor de omgeving, mits het explosief onaangeroerd blijft.

Het detoneren van de V1-raket is lastig omdat er meerdere ontstekingsmechanismen zijn die zich allemaal aan de onderzijde bevinden. Het explosief ligt op ongeveer een meter diepte midden in een akker en is inmiddels blootgelegd.

Begin volgende week wordt besloten hoe het explosief het best verwijderd kan worden. Bij dit overleg is ook de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) betrokken.

- advertentie -

Vergeltungswaffe

De V1-raket werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers ontwikkeld. Het was het eerste onbemande straalvliegtuig ter wereld. De naam staat voor Vergeltungswaffe 1 (Vergeldingswapen). Er werden tijdens de oorlog zo’n 30.000 V!’s geproduceerd. Een groot aantal daarvan werd naar Engeland en de haven van Antwerpen verschoten.

'Jedem das Seine' op de poort van Buchenwald
'Jedem das Seine' op de poort van BuchenwaldDe…
De knikkers van Anne Frank (Anne Frank Huis)Het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: