Dark
Light

V1-raket gevonden op Brabantse akker

Auteur:
1 minuut leestijd
V1-raket
V1-raket

Op een akker in het Brabantse Kruisland is een deel van een V1-raket uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De gemeente Steenbergen heeft dat bekendgemaakt.

Het explosief bevat duizend kilo springstof en heeft de grootte van een fors uitgevallen regenton van anderhalve meter lang. De locatie rondom de vondst van het explosief is afgezet en wordt door de politie bewaakt. Volgens de gemeente is het explosief stabiel en is er geen gevaar voor de omgeving, mits het explosief onaangeroerd blijft.

Het detoneren van de V1-raket is lastig omdat er meerdere ontstekingsmechanismen zijn die zich allemaal aan de onderzijde bevinden. Het explosief ligt op ongeveer een meter diepte midden in een akker en is inmiddels blootgelegd.

Begin volgende week wordt besloten hoe het explosief het best verwijderd kan worden. Bij dit overleg is ook de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) betrokken.

Vergeltungswaffe

De V1-raket werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers ontwikkeld. Het was het eerste onbemande straalvliegtuig ter wereld. De naam staat voor Vergeltungswaffe 1 (Vergeldingswapen). Er werden tijdens de oorlog zo’n 30.000 V1’s geproduceerd. Een groot aantal daarvan werd naar Engeland en de haven van Antwerpen verschoten.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×